Οικονομολόγοι: Κυρία Λαγκάρντ, έτσι γίνεται!

Οικονομολόγοι: Κυρία Λαγκάρντ, έτσι γίνεται!
Η Κριστίν Λαγκάρντ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, έκανε το μεγάλο βήμα, που ίσως εμπνεύσει την ΕΚΤ…

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, έκανε το μεγάλο βήμα. Προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Και μάλιστα όχι κατά 0,25%, όπως ήταν η συνήθης τακτική αυξήσεων μέχρι τώρα, αλλά κατά 0,50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75% με 1,00%. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά εξαιρετικά αναγκαία και αναμενόμενη από την αγορά και την πολιτεία, που ίσως θα πρέπει να «εμπνεύσει» και τους ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

«Η οικονομία έχει περάσει πολλά»

Η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, παραθέτοντας τους λόγους γι αυτό το βήμα και προαναγγέλλοντας και νέες αυξήσεις επιτοκίων.«Η οικονομία και η χώρα έχουν περάσει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τον πληθωρισμό, εάν θέλουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας που ωφελούν όλους. Από τη σκοπιά της εντολής που έχουμε λάβει από το Κογκρέσο να προωθήσουμε τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η τρέχουσα εικόνα είναι ξεκάθαρη. Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο πληθωρισμός πολύ υψηλός. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και περιμένει ότι οι επόμενες αυξήσεις θα είναι κατάλληλες. Επιπλέον, ξεκινάμε τη διαδικασία σημαντικής μείωσης του μεγέθους του ισολογισμού μας».

Με αυτά τα εργαλεία η Fed ελπίζει ότι θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, που, όπως και όλες οι άλλες στον κόσμο, χτυπήθηκε από τις απανωτές κρίσεις με τελευταία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Tζερόμ Πάουελ είναι αισιόδοξος.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι απλό»

«Έχουμε μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών χωρίς σοβαρή ύφεση και χωρίς σημαντικά υψηλότερη ανεργία» είπε στος δημοσιογράφους. «Και ανέφερα τους λόγους για αυτό. Άρα, βλέπω μια ισχυρή οικονομία τώρα. Βλέπω μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν κατάλληλους ανθρώπους για να προσλάβουν. Δεν μπορούν να τους βρουν. Άρα, συνήθως σε μια ύφεση θα είχαμε ανεργία. Τώρα έχουμε πλεονάζουσα ζήτηση. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο να μειωθεί αυτή η πλεονάζουσα ζήτηση, χωρίς να αφήνουμε τους ανθρώπους χωρίς δουλειά … Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι απλό… Η δουλειά μας δεν είναι να αξιολογούμε τις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά να προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Λοιπόν, αυτό κάνουμε».

Θα ακολουθήσει σε αυτήν την «επιθετική» πολιτική και η ΕΚΤ; Προς το παρόν δεν υπάρχουν δείγματα γραφής για το αντίθετο, αν και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της, άφησε να εννοηθεί ότι από τον Ιούλιο είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον Ότμαρ Λανγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Targobank, η πολιτική της Fed για την καταπολέμηση της αύξησης τιμών και πληθωρισμού παίρνει πολύ καλό βαθμό. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να το πάρει ως παράδειγμα: Κυρία Λαγκάρντ, έτσι γίνεται».

Πηγή: Deutsche Welle