Οικονόμου για μέτρα στήριξης: Δίνουμε αυτό που αντέχει η οικονομία

Οικονόμου για μέτρα στήριξης: Δίνουμε αυτό που αντέχει η οικονομία
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλάει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η λογική των μέτρων στήριξης είναι να ενισχύσει τους κοινωνικά ευάλωτους χωρίς να είναι ψηφοθηρική.

«Είναι πολύ καθαρό ότι πρόκειται για ισχυρό πακέτο στήριξης προκειμένου να μετριάσουμε τις σφοδρές επιπτώσεις που ζούμε στη ζωή όλοι μας, επικεντρωμένο στους ευάλωτους αλλά όχι μόνο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι ακόμα ένα πρόγραμμα ενίσχυσης, που βοηθάει την κοινωνία να αντέξει και ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από αυτές τις εξωγενείς κρίσεις χωρίς ταυτόχρονα να διαλύει τα δημόσια οικονομικά.

«Η επιδίωξη είναι διπλή. Να σταθούμε στο πλευρό και της κοινωνίας και να διαφυλάξουμε τη δυνατότητα της χώρας για να επανέλθουμε γρήγορα στην τροχιά της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί δουλειές και να μη διακινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω στα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», πρόσθεσε.

Για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε ότι «η έκρηξη εξαιτίας του πολέμου θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς του επόμενου μήνα» και γι’ αυτό με αυτήν τη στήριξη «περίπου διπλασιάζεται» η βοήθεια της κυβέρνησης.




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα στηριχθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, φούρνοι και έκανε λόγο για γενναία αύξηση γιατί είναι τεράστιο το ζήτημα. «Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», επεσήμανε και υποστήριξε πως τα νέα μέτρα αποτελούν συνέχεια της ενίσχυσης που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και συνολικά προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Για την πορεία στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως οφείλουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί έχουμε πόλεμο σε εξέλιξη και όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ντόμινο αλλεπάλληλων κρίσεων. «Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε πολύ στενά τα δεδομένα και να παρεμβαίνουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες. Περνάμε δύσκολα, υπάρχουν ισχυρές αβεβαιότητες. Τα πράγματα είναι δύσκολα και οι δυσκολίες βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Ό,τι μέτρο παίρνουμε πρέπει να ξέρουμε από πού βρέθηκαν οι πόροι και να σχεδιάζουμε για να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν είναι επιδοματική ψηφοθηρική λογική. «Δίνουμε αυτό που αντέχει η οικονομία», κατέληξε.