Οικονόμου: Οι άνω των 60 που έχουν τηρήσει την υποχρεωτικότητα δεν θα πληρώσουν πρόστιμο

Οικονόμου: Οι άνω των 60 που έχουν τηρήσει την υποχρεωτικότητα δεν θα πληρώσουν πρόστιμο
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλάει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να συνταγογραφεί μαζικά τεστ. Καμία. Υπάρχουν διάφορα υγειονομικά μοντέλα σε κάθε χώρα. Το βασικό είναι να υπάρχει δυνατότητα στον πληθυσμό να κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές. Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο. Εφόσον είσαι συμπτωματικός ή έχεις επαφή με κρούσμα υπό προϋποθέσεις, γίνεται παραπομπή να εξεταστείς. Τα άλλα είναι παραμύθια που διακινούν ορισμένοι, προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο» τόνισε σε συνέντευξή του στον ANT1 o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Έχουν διακινηθεί μια σειρά από μύθοι. Όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν γιατροί αδιόριστοι, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προκαλέσαμε πολλές φορές να μας πουν ένα όνομα και ένα επίθετο πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου, παθολόγου, που είναι εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας και θέλει να έρθει. Δεν μας είπαν» πρόσθεσε. Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών αφού υπογράμμισε ότι όσοι περιμένουν κατ’ οίκον εμβολιασμό ή έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, υπογράμμισε : «Όσοι άνω των 60 έχουν τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα της υποχρεωτικότητας δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο. Πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ορίζει η υποχρεωτικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης είπε ότι η πίεση στο Ε.Σ.Υ. δεν επέτρεψε χαλάρωση των μέτρων αυτή τη στιγμή. «Πήγαμε σε μια επέκταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα δεδομένα» σημείωσε. Για την λειτουργία των σχολείων υπογράμμισε ότι η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά και ότι τα διαγνωστικά τεστ βοήθησαν να εντοπιστούν κρούσματα, τα οποία δεν θα είχαν εντοπιστεί και θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα με τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης διασποράς.

«Ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης, όλο το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση -και είναι λυπηρό αυτό- έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία. Τα σχολεία ξεκίνησαν με πολύ αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, με το πρωτόκολλο του 50+1, το οποίο συνδυάζεται με πολύ αυστηρό έλεγχο για όλους. Ακόμη και για το πρώτο περιστατικό που θα εντοπιστεί υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι για το σύνολο του τμήματος. Την πρώτη εβδομάδα έχουμε ελάχιστα τμήματα που έκλεισαν εξαιτίας της νόσησης παιδιών. Έκλεισαν μόλις 2 τμήματα στα 80.000. Προφανώς και περιμένουμε κρούσματα και αρρυθμίες. Τα παιδιά, όμως, στο σχολικό περιβάλλον είναι περισσότερο προστατευμένα από ότι έξω από αυτό» είπε.

«Έχουμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι επιτυχημένο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι ενοχλούνται τόσο πολύ που άνοιξαν τα σχολεία στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι ασχολούνται τόσο πολύ που τα παιδιά είναι στις αίθουσες με τους συμμαθητές, τους καθηγητές, τους δασκάλους τους, απολύτως προστατευμένα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ που η πολιτεία φρόντισε και μέσα σε τρεις μέρες μοίρασε εκατομμύρια τεστ σε κάθε οικογένεια» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα

 «Το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υγείας Μεγάρων, το οποίο λειτουργεί παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά.

«Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου – ναι, το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να τονίσω, ότι από τη στιγμή που επιβάλαμε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, σχεδόν οι μισοί από αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί έκαναν την επιλογή να εμβολιαστούν. Άρα το μέτρο αυτό είχε επιτυχία. Και θέλουμε, προφανώς, στις ευαίσθητες κατηγορίες άνω των 60, να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός παραμένει απόλυτη προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν προοπτική αποκλιμάκωσης.

«Είμαστε αισιόδοξοι, διότι βλέπουμε μία σημαντική κάμψη στα κρούσματα της ‘Όμικρον’. Έχουμε όμως ακόμα ‘Δέλτα’, η οποία κυκλοφορεί, και μέχρι να βάλουμε οριστικά τίτλους τέλους στην πανδημία, θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Είτε αυτή αφορά την αναμνηστική δόση, είτε αφορά την πρώτη δόση, είτε αφορά τα εμβόλια των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλες οι διασωληνώσεις αφορούν καταρχάς στη μετάλλαξη ‘Δέλτα’ και στη συντριπτική πλειοψηφία το πρόβλημα εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» συμπλήρωσε. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργόςτόνισε ότι «η επόμενη μεγάλη πρόκληση» θα είναι «η σημαντική μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπου έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια». Στο έργο αυτό «θέλουμε όλους τους εργαζόμενους αρωγούς», προσέθεσε.