Είκοσι χρόνια Superfast Ferries

Είκοσι χρόνια Superfast Ferries

Η εταιρεία προχωρά σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η εταιρεία προχωρά σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, τα σχέδια μας θα προχωρήσουν, με σκοπό την εφαρμογή τους. Αυτό τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της Αttica Group, Σπύρος Πασχάλης, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την παρουσία της εταιρείας Superfast Ferries στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της Αδριατικής, της Βαλτικής και της βόρειας Θάλασσας.

Ο κ. Πασχάλης, αναφερόμενος στο πρώτο δρομολόγιο που έγινε από την εταιρεία με το πλοίο Superfast Ι στις 15 Απριλίου 1995 από την Πάτρα για την Αγκόνα, τόνισε ότι αυτό σηματοδότησε μία επανάσταση στις θαλάσσιες διασυνδέσεις, καθώς μειώθηκε η διάρκεια του ταξιδιού κατά 40%, από 36 σε 20 ώρες.

Μιλώντας για τα σχέδια της εταιρείας για νέες ναυπηγήσεις, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, εξετάζονται δύο διαφορετικοί τύποι πλοίων ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο.

«Πρόθεσή μας είναι να επεκταθούμε σε γραμμές πέραν από αυτές που ήδη δραστηριοποιούμαστε, εξετάζοντας διασυνδέσεις στη Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. Για τις κατασκευές νέων πλοίων, είπε ότι είναι πολύ ακριβό σπορ και απαιτούνται επενδυτικά κεφάλαια και ισχυρή χρηματοδότηση από τους μετόχους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ακτοπλοϊκή αγορά σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, είπε ότι το 2014 στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο υπήρξε μία βελτίωση της ψυχολογίας της πελατειακής βάσης, ωστόσο πρόσθεσε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους τα πράγματα θόλωσαν και συνεχίζεται η αβεβαιότητα, μέχρι και σήμερα.

«Είναι πράγματι ένας ανασταλτικός παράγοντας εφαρμογής οποιουδήποτε σχεδίου, αλλά, παρόλα αυτά, εμείς μελετάμε δουλεύουμε και, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν, θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη χρήση LNG σε πλοία της superfast, είπε ότι το θέμα απασχολεί την εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια και έχει φτιαχτεί μία εσωτερική ομάδα εργασίας.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Αttica Group, η χρήση του φυσικού αερίου είναι μία μεγάλη ιστορία που ξεκίνησε, κυρίως, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με Φέρρυ στη βόρεια Ευρώπη. (σσ λόγω νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ και της ΕΕ που προβλέπουν χρήση gas oil στη βόρεια Ευρώπη σε σύγκριση με το βαρύ πετρέλαιο που χρησιμοποιείται ακόμα στη Μεσόγειο).

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο της ΕΕ, ωστόσο τόνισε ότι το θέμα της χρήσης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο από πλοία της ακτοπλοΐας ακόμα είναι ανύπαρκτο, καθώς δεν υπάρχει εφοδιαστική αλυσίδα και είναι πολύ μεγάλο το κόστος μετατροπής σε ένα υπάρχον πλοίο.

«Είναι ένα θέμα που θέλει ακόμα ωρίμανση και επενδύσεις και από τις ναυτιλιακές εταιρείες για τη μετατροπή των πλοίων, αλλά και από φορείς των λιμανιών για τις λιμενικές υποδομές, προκειμένου να μπορούν να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για χρήση LNG», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των λιμανιών και ενόψει της νέας εισόδου επενδυτή για το λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι στα περισσότερα λιμάνια της χώρας με λίγες εξαιρέσεις, δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις για αναβάθμισή τους, δεν υπάρχουν σταθμοί επιβατών και οι προβλήτες είναι σε μέτρια ως κακή κατάσταση.

Επίσης, υπογράμμισε ότι, όταν γίνονται λιμενικά έργα, δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των χρηστών, δηλαδή των καπετάνιων των πλοίων που προσεγγίσουν τα λιμάνια, με αποτέλεσμα να γίνονται σχεδιαστικά λάθη.

Τόνισε ότι, μέσω του θεσμικού οργάνου των ακτοοπλόων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), έχουν γίνει συνεχείς επιστολές για το θέμα και ζητούνται βελτιώσεις.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΠ, ο κ.Πασχάλης είπε ότι είναι κάτι που συζητείται αρκετά χρόνια τώρα και υπάρχει ένας διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, για να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού.

«Εμείς θα περιμέναμε να απαιτηθεί από το νέο ιδιοκτήτη να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι υποδομές του λιμανιού του Πειραιά και το θέμα των χρεώσεων να είναι λογικά συγκρινόμενο με την παροχή υπηρεσίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αttica Group.

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι σχετικά φθηνό, αφού το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει, δεν αξίζει περισσότερο, ενώ ευχαρίστησε τη σημερινή διοίκηση του ΟΛΠ για τη συγκράτηση των τιμών σε υπηρεσίες και λιμενικά τέλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Αν βελτιωθούν οι υπηρεσίες, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να χρεωθούμε μεγαλύτερες τιμές, αν όχι, θα πρέπει να υπάρξει μία πρόβλεψη, ούτως ώστε να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα και να βοηθηθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν περάσει τα πάνδημα την τελευταία τετραετία», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία Superfast διαθέτει τέσσερα υπερσύγχρονα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, είναι μέλος της Attika Group και ανήκει στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό ελληνικό όμιλο MIG. Η Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία, μέσω των θυγατρικών της superfast ferries και blue star ferries, με συνολικά 13 πλοία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ