Ηλεκτρονική Αθηνών: Δύσκολες ώρες για την ελληνική αλυσίδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών βρέθηκε στην δυσχερή θέση και η δραματική προσπάθεια της διοίκησης.

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ηλεκτρονική Αθηνών δίνοντας άνισο αγώνα επιβίωσης καθώς στην κατακόρυφη πτώση της αγοράς ηλεκτρικών η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών είχε να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του news247 έχουν κλείσει 10 καταστήματα ενώ αυτά που παραμένουν ανοιχτά είναι σε διαδικασία «ξεπουλήματος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών από τις καλές ημέρες του 2007 έχει παρουσιάσει μία πτώση της τάξης του 45% στα χρόνια της ύφεσης. Οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες, οι θυγατρικές πολυεθνικών, Κωτσόβολος και Media Markt κατάφεραν να συγκρατηθούν και να διευρύνουν τα μερίδια τους καθώς παρά τις υψηλές τους ζημιές είχαν την στήριξη των μητρικών τους οι οποίες υπολόγιζαν στην επόμενη ημέρα στην ελληνική αγορά.

Η πτώση της Ηλεκτρονικής – η οποία πλέον δεν θεωρείται καν τρίτος παίκτης – συνέπεσε και με την άνοδο της Public και της Πλαίσιο στον τομέα των μαύρων ηλεκτρονικών συσκευών που αποτελούσαν το δυνατό χαρτί της καθώς και της ανάπτυξης των μικρών μέσω των online πωλήσεων.

Για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των μεγεθών η Ηλεκτρονική Αθηνών στον τελευταίο ισολογισμό που δημοσίευσε ο τζίρος της ήταν της τάξης των 67 εκατ. ευρώ με την Κωτσόβολος να βρίσκεται στα 380 εκατ. ευρώ και την Μedia Markt στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.  Public και Πλαίσιο (σ.σ. που έχουν διαφορετικό προϊοντικό μείγμα από τις αμιγώς αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών) παρουσίασαν πωλήσεις 222 εκατ. ευρώ και 272 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση η οικογένεια Στρούτση προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να στηρίξει την αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν «βάλει το χέρι στην τσέπη» και έχουν ενισχύσει την εταιρεία τους με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων. Στην προσπάθεια σωτηρίας η ελληνική αλυσίδα δεν είχε αρωγό τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν στήριξαν με πρόσθετη χρηματοδότηση 3. εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 η διοίκηση είναι μέχρι σήμερα τυπική στις πληρωμές προς τους εργαζόμενους – έχει ήδη πληρώσει και το δώρο του Πάσχα – ενώ κάνει προσπάθειες ώστε να λάβουν αποζημίωση όταν συμβεί το μοιραίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μόνος λόγος που η εταιρεία δεν έχει κλείσει ακόμη ήταν η απεργία των δικηγόρων ώστε να κατατεθεί η αίτηση πτώχευσης.

Πηγή: news247.gr