«Ηλεκτροσόκ» για τη ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της εταιρείας – Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κρίσιμες ώρες.

Μεγάλη πίεση δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ζημιές και το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει συνολικές ζημιές ύψους 1 δισ. για το 2018, οδηγώντας τη μετοχή σε πτωτικό φαύλο κύκλο, στον οποίο είχε χάσει το 30% της αξίας της σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις.

Η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της τιμής ευνοήθηκε από το γενικότερο κλίμα πολιτικής αισιοδοξίας που φώτισε το ΧΑ από τον Μάιο και μετά, αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, ότι το μόνο εύκολο στη ρηχή ελληνική αγορά είναι η βελτίωση των αξιών, ακόμα και κατεστραμμένων οικονομικά εταιρειών.

Ο τίτλος έχει βρεθεί και σήμερα στον… πάτο του ταμπλό, παρουσιάζοντας τη χειρότερη ως τώρα ημερήσια επίδοση, με τις απώλειές του να αγγίζουν το -10,52% στις 11:15.

Οι εκτεταμένες απώλειες φαίνονται να αναστέλλουν την ανοδική τάση που φάνηκε να έχει η αγορά στην εκκίνηση των συναλλαγών, με την πλειονότητα των λοιπών τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη, προσπαθώντας να απορροφήσει τους κραδασμούς της ΔΕΗ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο αναμένονται «κακά» και σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας.

Στα ζητούμενα είναι να μην εγγραφεί πρόβλεψη 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από την σχετική απαίτηση.

Παράλληλα ζητείται κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), με υπουργική απόφαση καθώς η Βουλή έκλεισε πριν περάσει η σχετική τροπολογία.

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή

«Η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή» δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών είπε ότι η επιχείρηση από το 2015 έως σήμερα έχει χάσει το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο.

«Θα υπάρχουν προβλήματα και πριν από τις εκλογές» προέβλεψε και μίλησε για σχέδιο σωτηρίας καθώς κατά τη γνώμη του αυτή τη στιγμή δεν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ότι τα χρέη πρέπει να περιοριστούν, κάνοντας λόγο για ανθρώπους με βίλες που δεν πληρώνουν.

Ανέφερε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται νέο business plan που θα κάνει την επιχείρηση πιο λειτουργική και σύγχρονη.