Iliad-Play: Άνοιξε ο δρόμος για την εξαγορά που φέρνει αξία ως 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia

Iliad-Play: Άνοιξε ο δρόμος για την εξαγορά που φέρνει αξία ως 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia
Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της Play - Προς ολοκλήρωση το mega-deal.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άναψε το πράσινο φως στην Iliad για να αποκτήσει τo 40% της πολωνικής Play, που ελέγχουν από κοινού ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και η Novator Partners του Ισλανδού Thor Bjorgolfsson.

Η ΕΕ έκρινε ότι η συμφωνία δεν εμποδίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Olympia, όπως και η Novator Partners αποδέχθηκαν τον περασμένο μήνα την προσφορά του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, που ελέγχει την Iliad, για μεταβίβαση του μεριδίου τους στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δημιούργησε ο ελληνικός όμιλος πριν από 13 χρόνια.

Η προσφορά έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή (τιμή κατά 39% υψηλότερη, σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, την Παρασκευή 18.9.2020). Η αξία του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της PLAY (100%), σε αυτή την τιμή της προσφοράς, ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. To deal φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Το τίμημα – μαμούθ αποτέλεσε δέλεαρ για τους δύο βασικούς μετόχους, του 40% της Play ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση του μεριδίου θα φέρει αξία περί τα 440 – 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia. Σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανεπενδύσει αυτά τα κεφάλαια σε υπάρχουσες δραστηριότητές στρατηγικής σημασίας και ειδικότερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, όπου αναπτύσσεται με τα σήματα Public – Media Markt και Sunlight. Τόσο το εταιρικό σχήμα Public – Media Markt, που βρίσκεται σε μεταβατική φάση επανατοποθέτησης στην αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο σε είδη ψυχαγωγίας και παιχνίδια, σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και η Sunlight, που επεκτείνεται σε αυτή τη φάση στις ΗΠΑ, με μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών, αναμένεται να επωφεληθούν. Στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου.

H ανακοίνωση 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ενέκρινε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Συγχωνεύσεων, την εξαγορά της Play Communications S.A. με έδρα το Λουξεμβούργο από την Iliad S.A. Η Play Communications είναι ένας πάροχος τηλεπικοινωνιών που παρέχει κυρίως υπηρεσίες λιανικής κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας και σταθερής πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Πολωνία. Η Iliad ελέγχεται από τον Xavier Niel και δραστηριοποιείται ως πάροχος σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σταθερού Διαδικτύου και τηλεόρασης στη Γαλλία και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ιταλία.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη συναλλαγή δεν θα δημιουργούσε προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της απουσίας οριζόντιων αλληλεπικαλύψεων μεταξύ των δραστηριοτήτων των εταιρειών, καθώς δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές χώρες. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η κάθετη σχέση μεταξύ των αγορών χονδρικής στην παροχή υπηρεσιών τερματισμού κλήσεων μέσω κινητών και σταθερών δικτύων, και των διεθνών υπηρεσιών περιαγωγής δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η συναλλαγή έχει περάσει από τις διαδικασίες ελέγχου συγχωνεύσεων.