ILTM Cannes 2022: Τα πολυτελή ταξίδια επιστρέφουν

ILTM Cannes 2022: Τα πολυτελή ταξίδια επιστρέφουν
Αποστολή στη Γαλλία: Πώς ένα βαγόνι τρένου σε μια προβλήτα στις Κάννες δείχνει τη δυναμική του τουρισμού πολυτελείας.

Aπό τον Κώστα Παναγάκη*

Το μεσημέρι της πρώτης Κυριακής του Δεκεμβρίου επιφύλασσε εκπλήξεις για τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης των Καννών. Ακόμη και οι «βετεράνοι» που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τις υπερβολές των κινηματογραφικών φεστιβάλ της πόλης δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα μάτια τους όταν τα συνεργεία του Palais des Festivals et des Congrès ξεκίνησαν να ξεφορτώνουν στην είσοδο της έκθεσης ολόκληρο το βαγόνι πρώτης θέσης του θρυλικού Orient Express. Ένα βαγόνι το οποίο από το 1926 προσφέρει στην αριστοκρατία και τις εύπορες οικογένειες της Ευρώπης πολυτελείς αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Ο συμβολισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος, αλλά και επίκαιρος. Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο για τη δυναμική επάνοδο της ILTM Cannes, της πιο γνωστής ίσως διεθνούς έκθεσης πολυτελών ταξιδιών. Και καθώς ο τουριστικός κλάδος επανέρχεται σταδιακά, το ανώτερο –σε επίπεδο δαπανών– segment κάνει δυναμική επάνοδο.

Η λογική της ILTM Cannes είναι απλή: (1) διαλέγεις την πιο δημοφιλή ίσως λουτρόπολη της Ευρώπης, εκεί που όλα ξεκίνησαν για τον Τουρισμό όπως τον ξέρουμε από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά (2) βάζεις στον ίδιο χώρο όλα τα διεθνή high end hospitality brands και (3) προσκαλείς τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους travel designers του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι η πιο επιδραστική και περιζήτητη έκθεση τουρισμού πολυτελείας στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έρευνα σε συνεργασία με την American Express Travel

Μόλις 24 ώρες μετά την επιβλητική είσοδο του βαγονιού 3309, το σκηνικό είναι το ίδιο εντυπωσιακό στο ασφυκτικά γεμάτο Grand Auditorium Louis Lumiere. Travel designers, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στελέχη πολυεθνικών κολοσσών του κλάδου της φιλοξενίας όπως η Hilton, η Accor, η Marriot, η Belmond, η Rosewood, η Shangri La, η One & Only και η Mandarin Oriental έχουν γεμίσει το συνεδριακό κέντρο για να ακούσουν την εναρκτήρια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας η διοργανώτρια εταιρεία παρουσίασε σε συνεργασία με την American Express Travel τα αποτελέσματα της έρευνας «Buzz vs Reality» για τις προτιμήσεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς των ταξιδιωτών πολυτελείας.

Ξεκινώντας την παρουσίαση, η Alison Gilmore, Global Director της ILTM, τόνισε ότι η φετινή, 21η έκθεση είναι και η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, ενώ ως γνήσια εκφραστής της αγγλοσαξωνικής αμεσότητας λόγου και νοήματος, κατάφεραν μαζί με τη Sangeta Naik της American Express και συμπύκνωσαν μέσα σε δέκα λεπτά τις βασικές κατευθύνσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το πλέγμα των ταξιδιών πολυτελείας στη χρονιά που έρχεται. Τα κυριότερα σημεία που αξίζει να προσέξει κανείς είναι τα ακόλουθα:

Κυριότερες τάσεις που συνεχίζουν και στο 2023

  • Η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα.
  • Η τεχνολογική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
  • Λιγότερα αλλά μεγαλύτερα ταξίδια.
  • Η ευεξία ως κύριο συστατικό ενός ταξιδιού.

Κυριότερες τάσεις που σταδιακά φθίνουν

  • Τα ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς.
  • Η επίδραση των influencers.
  • Η αναζήτηση της ιδιωτικότητας και των «αποκλεισμένων» διακοπών.
  • Η συχνή αλλά και άσκοπη μετακίνηση μεταξύ προορισμών.

Οι τάσεις που αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο στο 2023

  • Οι ταξιδιωτικές υπερβολές & το revenge travel.
  • Ο προσεκτικός προγραμματισμός των ταξιδιών.
  • Τα οικογενειακά ταξίδια / ταξίδια πολλαπλών γενεών.
  • Η χρήση travel advisors.
Το βαγόνι πρώτης θέσης του θρυλικού Orient Express, το οποίο από το 1926 προσφέρει στην αριστοκρατία και τις εύπορες οικογένειες της Ευρώπης πολυτελείς αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Το βαγόνι πρώτης θέσης του θρυλικού Orient Express, το οποίο από το 1926 προσφέρει στην αριστοκρατία και τις εύπορες οικογένειες της Ευρώπης πολυτελείς αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις, η Gilmore έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ιδιωτικότητα και την απομόνωση, οι οποίες είναι λιγότερο σημαντικές. Πλέον, το να περνάς χρόνο με άλλους ανθρώπους είναι πιο σημαντικό, με το 39% των ταξιδιωτών να λέει ότι θέλουν να είναι πιο κοινωνικοί. Επιπρόσθετα, πολύ λίγοι από αυτούς που ρωτήθηκαν είπαν ότι ήθελαν να μείνουν στη χώρα τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι πλέον θέλουν να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν περισσότερο. Οι ταξιδιώτες θέλουν να μείνουν περισσότερο σε μια τοποθεσία, να «βυθιστούν» στην κουλτούρα του προορισμού και να περάσουν πιο πολύ χρόνο εκεί, αντί να βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση. Ποιες τάσεις αναπτύσσονται; Τα οικογενειακά ταξίδια και τα ταξίδια πολλών γενεών. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι τα πολυτελή ταξίδια επιστρέφουν και ο σχεδιασμός του ελεύθερου χρόνου είναι πλέον στα χέρια των ταξιδιωτικών συμβούλων· είναι πιο χρήσιμοι από ποτέ στο να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν απομείνει από τις εξελίξεις των τελευταίων τριών ετών.

Με αφορμή την τελευταία αυτή αναφορά της Gilmore, το επόμενο λογικό βήμα είναι να απευθυνθεί κανείς στον κατεξοχήν ειδικό, τον Matthew Upchurch, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς δικτύου Virtuoso, που φέρνει κοντά 20.000 από τους πιο καταξιωμένους travel advisors με πάνω από 1.800 luxury brands. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Upchurch, η ζήτηση για εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες θα βαίνει μόνον αυξανόμενη στο 2023. Η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι περιστασιακή, αλλά θα αφορά σε πολλούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί, καθώς οι άνθρωποι σχεδιάζουν και κάνουν πολλά μεγάλα ταξίδια κάθε χρόνο, εκτός από τα πιο παραδοσιακά ταξίδια εσωτερικού. Και συνεχίζει, εξηγώντας ότι έχουμε μια συγκυρία γεγονότων, όπου οι άνθρωποι έχουν συσσωρεύσει πλούτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο νέος πλούτος αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά σε παγκόσμια κλίμακα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ταξιδιώτες θέλουν να μείνουν περισσότερο σε μια τοποθεσία, να «βυθιστούν» στην κουλτούρα του προορισμού και να περάσουν πιο πολύ χρόνο εκεί, αντί να βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση.

Αυτό το γεγονός συνδυάζεται με την ιεράρχηση εμπειριών που περιλαμβάνουν παραμονές μεγαλύτερης διάρκειας, σε μακρινούς προορισμούς, με περισσότερους ανθρώπους έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υψηλού επιπέδου ανθρωποκεντρική εξυπηρέτηση. Η πίεση που ασκείται σε προορισμούς, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών εξηγεί ο Upchurch, καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ύπαρξη ενός επαγγελματία ταξιδιωτικού συμβούλου, που καταλαβαίνει τον κάθε ταξιδιώτη και ξέρει πώς να προσφέρει αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν.

Ο σημερινός ενημερωμένος ταξιδιώτης έχει proactive πλάνο για το πιο πολύτιμο, μη ανανεώσιμο περιουσιακό του στοιχείο -τον ελεύθερο χρόνο του- και προγραμματίζει μερικές φορές χρόνια νωρίτερα για να εξασφαλίσει ότι θα έχει το είδος του ταξιδιού και των ξενοδοχείων που θέλει. Ο ενημερωμένος ταξιδιώτης μπορεί να πάρει περισσότερα από τις εμπειρίες του και τις ταξιδιωτικές του επενδύσεις, από εκείνους που επιλέγουν να το κάνουν μόνοι τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, και η οπτική των εκπροσώπων της ελληνικής φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Βαγγέλη Δακτυλίδη, διευθύνοντος Συμβούλου των Myconian Collection Hotels & Resorts, o οποίος εκτιμά ότι το φετινό ραντεβού στις Κάννες ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και για το πώς τοποθετείται πλέον ένας πολυτελής προορισμός απέναντι στον επισκέπτη.

H Alison Gilmore, Portfolio Director ILTM, ο Matthew D. Upchurch, Chairman & CEO, Virtuoso και ο Βαγγέλης Δακτυλίδης, CEO των Myconian Collection Hotels & Resorts.
H Alison Gilmore, Portfolio Director ILTM, ο Matthew D. Upchurch, Chairman & CEO, Virtuoso και ο Βαγγέλης Δακτυλίδης, CEO των Myconian Collection Hotels & Resorts.

Η οικολογική ταυτότητα σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου εμπειρίες, οι οποίες ενθαρρύνουν μια πρωτοποριακή διαμονή με επίκεντρο τη βαθύτερη σύνδεση του ανθρώπου με τον προορισμό, ξεφεύγει από τα κατεστημένα και βασίζεται στην εμπειρία μέσα και έξω από το ξενοδοχείο. Και συνεχίζει εξηγώντας ότι η ανάγκη μια ολιστικής διάδρασης αποτελεί καίριο παράγοντα, όπως επίσης και η ένταξη της ευεξίας ως κινητήριο μοχλό για ποιοτικές αποδράσεις σε θέρετρα, τα οποία διέπει η φιλοσοφία του Ευ Ζην.

Στην ερώτηση για το τι φέρνει η νέα χρονιά είναι ξεκάθαρος: το 2023 συνεχίζει να είναι το έτος που θα ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο. Οι ταξιδιώτες επικεντρώνονται ήδη στις πολυτελείς παραθαλάσσιες διακοπές και τις οικογενειακές εμπειρίες, οι οποίες αποτελούν και τις ανοδικές τάσεις, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά. Ζουν την κάθε στιγμή ανακαλύπτοντας και ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα από ένα πολυτελές περιβάλλον όπου σταδιακά αισθάνονται να ανήκουν. Ο προορισμός κερδίζει ολοκληρωτικά τον επισκέπτη και κάθε στιγμή είναι και μια πρωτότυπη ανάμνηση.

*Ο Κώστας Παναγάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Travelworks Public Relations

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο

***Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στις 23 Δεκεμβρίου.