«Είμαστε μια ασφαλής επιλογή, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πελάτες μας»

«Είμαστε μια ασφαλής επιλογή, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πελάτες μας»

Ο Διευθυντής μάρκετινγκ της Prime Insurance, Βασίλης Δαβιλάς μιλά στο Fortune Greece για την εταιρεία, τους νέους στόχους και τον ασφαλιστικό κλάδο.

Με έδρα την Κύπρο, η ασφαλιστική εταιρεία Prime Insurance κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Παρά την ανασφάλεια που κυριαρχεί στην οικονομία της χώρας, η εταιρεία κατάφερε το 2015 να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη, να μεγαλώσει το πελατολόγιό της και να θέσει νέους στόχους και σχέδια για την ερχόμενη χρονιά.

Το Fortune Greece επικοινώνησε με τον Διευθυντή μάρκετινγκ της Prime Insurance, Βασίλη Δαβιλά, ο οποίος σχολιάζει τα προγράμματα υγείας της ασφαλιστικής επιχείρησης, το πώς αντιμετωπίζουν την ιδιωτική ασφάλεια οι Έλληνες, αλλά και το κατά πόσο αξίζει κανείς να επενδύσει στον κλάδο.

Η Prime Insurance κατάφερε μέσα στο 2015 να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη διευρύνοντας παράλληλα το πελατολόγιό της. Θεωρείτε ότι η ανασφάλεια, απόρροια των capital controls και της αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό, συνέβαλε στη στροφή των καταναλωτών σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης;

Η αύξηση των οικονομικών μας μεγεθών, η οποία συνεχίζεται ενισχυμένη το 2016, οφείλεται πρωτίστως στην προσήλωσή μας στις ανάγκες του ασφαλιζόμενου κοινού για σύγχρονα προϊόντα ασφάλισης και αξιοπιστία, καθώς και στο εξαιρετικό Δίκτυο Συνεργατών της εταιρείας που καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των πελατών μας. Η ανασφάλεια που αναφέρατε δυσχέρανε σε κάποιο βαθμό τις συναλλαγές, ειδικά το πρώτο διάστημα, αλλά δεν θεωρούμε ότι διαμόρφωσε νέες συνθήκες ζήτησης (εκτός των ασφαλίσεων ζωής): ωστόσο ανέδειξε ποιοτικές διαφοροποιήσεις των πολιτών ως προς τα ζητούμενα από μια Ασφαλιστική Εταιρεία. Η ταχεία προσαρμογή της εταιρείας μας στις νέες συνθήκες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές, η απλοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών, η αξιοπιστία και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση είναι οι καταλύτες για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας και τα βασικά ζητούμενα στην καθημερινή μας επαφή και συνεργασία με τους Ασφαλισμένους.

Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο σύστημα Υγείας, τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για εταιρείες όπως η δικής σας και ποιες οι εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία του κλάδου στο εγγύς μέλλον;

Τα περιθώρια για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης στον κλάδο της Υγείας είναι δεδομένα και μεγάλα, ανεξαρτήτως ηλικιακών ή άλλων ιδιαιτεροτήτων των πολιτών, κάτι που φάνηκε και από τα στοιχεία παραγωγής ασφαλίστρων για το 2015 (οι τάσεις συνεχίζονται και για το 2016). Θεωρούμε ότι νεότεροι σε ηλικία πελάτες, οι οποίοι δεν έχουν τακτικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μπορούν να σχηματίσουν ένα ευέλικτο πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες τους  για νοσηλεία και πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι οικογενειάρχες μπορούν να διαμορφώσουν πλήρη πακέτα κάλυψης για ολόκληρη την οικογένεια, σε όλες τις βαθμίδες υπηρεσιών υγείας. Στην πραγματικότητα, δεδομένων και των συνθηκών, ο ιδιωτικός πυλώνας καθίσταται εν τοις πράγμασι συμπληρωματικός των δημοσίων υποδομών και του εθνικού συστήματος υγείας.

Οι Έλληνες πολίτες είναι εξοικειωμένοι με την ιδιωτική ασφάλιση; Σε τι επίπεδα βρισκόμαστε σε σχέση με το εξωτερικό;

Δυστυχώς το επίπεδο του βαθμού εξοικείωσης των Ελλήνων με την Ιδιωτική Ασφάλιση, υπολείπεται από εκείνο των Ευρωπαϊκών χωρών κατά πολύ.  Οι Έλληνες ασφαλισμένοι, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης,   έχουν εκπαιδευτεί στην αποκλειστική αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής ως του κυριοτέρου κριτηρίου απόφασης, σε αντίθεση με μια πιο σφαιρική έρευνα που συνηθίζουν –κατά τεκμήριο- οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Οι ασφαλιστικές υπηρεσίες και τα προγράμματά τους ανά κλάδο είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή σύγκριση τιμών, και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου ώστε να γίνει κατανοητό στο ασφαλιζόμενο κοινό. Επίσης, η κατάσταση του εθνικού συστήματος Υγείας είναι μια παράμετρος που ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη,  απευθυνόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες αναζητώντας καλύψεις πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσηλείας. Η ζήτηση τέτοιων προγραμμάτων αυξάνεται, αυξάνεται όμως παράλληλα και η ευθύνη όσων υπηρετούμε το θεσμό της ασφάλισης για υπευθυνότητα και ξεκάθαρους όρους. Οι διαμεσολαβούντες οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών τους. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός και οφείλουν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους με διαφάνεια, αξιοπιστία και γνώση, ώστε το επάγγελμά τους να γίνει αποδέκτης της αναγνωρισιμότητας που του αρμόζει.

Οι πελάτες από την πλευρά τους  οφείλουν να κατανοήσουν
ότι η ασφάλιση δεν είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας ο οποίος θα τους σταθεί όταν τον χρειασθούν, καλύπτοντας τις μελλοντικές τους ανάγκες και διασφαλίζοντάς τους σε δύσκολες στιγμές.

Σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον όπου όλες οι επιχειρήσεις παλεύουν για τη βιωσιμότητά τους πώς είναι σίγουρος ο ασφαλιζόμενος ότι δεν θα χάσει τα χρήματά του;

Ορθά το επισημαίνετε: Στο ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον προστίθενται και παλαιότερες εμπειρίες ασφαλισμένων τα χρήματα των οποίων δεν έτυχαν ορθής και χρηστής διαχείρισης από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι ακριβώς αυτά τα ατυχή παραδείγματα του παρελθόντος οδήγησαν σε ενίσχυση του εποπτικού και εκτελεστικού ρόλου των εποπτικών αρχών, καθώς και σε παρεμβάσεις προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα από την εποπτική αρχή. Επίσης, με την πανευρωπαϊκή οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τοποθετήσεων, διαχωρίζονται σε Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων, οριοθετούνται 2 κρίσιμες έννοιες («περιθώριο φερεγγυότητας» και «δείκτης φερεγγυότητας») και αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού του εγγυητικού κεφαλαίου. Στόχος της οδηγίας είναι η εμπέδωση υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και η προστασία του καταναλωτή. Από την άλλη, είναι αναγκαία η μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη λήψη δικαστικών αποφάσεων καθώς και η θέσπιση αντικειενικών κριτηρίων κατά την εκδίκαση αποζημιώσεων, ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία του κλάδου.

Και το ίδιο το ασφαλιζόμενο κοινό φυσικά, μπορεί να διεξάγει την έρευνά του προκειμένου να καταλήξει στην εταιρεία και τα προγράμματα που τον καλύπτουν, με βασικό γνώμονα τη συμμόρφωση των εταιρειών με τα κανονιστικά πλαίσια, τη χρηματοοικονομική ευρωστία και την πραγματική τους λειτουργία και εγκατάσταση στη χώρα μας (αντί της εκπροσώπησης εξωχώριων εταιρειών).

Αρωγοί σε αυτή την έρευνα στέκονται φυσικά οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν με σαφήνεια το κοινό, έχοντας πριν από όλα καταγράψει και μεταφράσει τις ανάγκες και το προφίλ του ασφαλισμένου. Η τήρηση κανόνων δεοντολογίας και ο επαγγελματισμός είναι κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία με τα οποία μπορούν να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες τους.

Ποιες υπηρεσίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Σε επίπεδο ασφαλιστικών προϊόντων, τα προγράμματα υγείας της εταιρείας μας σημειώνουν αξιοσημείωτη και ανθεκτική αύξηση (διψήφιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το 2015), δεδομένων και των μακρο-οικονομικών συνθηκών και των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Επίσης, τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας προσελκύουν ολοένα και περισσότερους πελάτες, ενώ άκρως στοχευμένα και ευέλικτα προγράμματα όπως αυτά της ασφάλισης σκαφών και επαγγελματικής ευθύνης συμπληρώνουν τον προιοντικό μας κατάλογο, πλαισιώνοντας τα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου στα οποία καταγράφουμε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το περασμένο έτος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τους μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης των Ασφαλειών Πυρός Κατοικιών σε επίπεδο αγοράς μας. Ο Έλληνας είναι λάτρης του δικού του σπιτιού και ξοδεύει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να το αποκτήσει. Όμως αρνείται να δίνει ελάχιστα χρήματα τον χρόνο για να εξασφαλίσει αυτή την περιουσία που με τόσο κόπο απέκτησε.

Δώστε μας μια τάξη μεγέθους των ασφαλισμένων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δίκτυό σας. Ποιο είναι το προφίλ τους;

Αριθμούμε περί τις 150 χιλιάδες ασφαλισμένους, σε όλους τους κλάδους ασφάλισης που δραστηριοποιείται η εταιρεία μας. Οι πελάτες αυτοί (ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις), άνδρες και σε αυξανόμενο ρυθμό γυναίκες, άγαμοι αλλά και νέα ζευγάρια, στο ξεκίνημα της οικογένειάς τους αλλά και στις πιο δυναμικές και ώριμες ηλικίες (36-45+), είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί ως προς τις καλύψεις που τους ταιριάζουν, χρησιμοποιούν εξίσου άνετα τους παραδοσιακούς και τους νέους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής και εμπιστεύονται τη διαπροσωπική επαφή με τους ασφαλιστικούς συμβούλους μας σε όλη την ελληνική επικράτεια, αναζητώντας εμπιστοσύνη και ξεκάθαρους όρους.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την τρέχουσα χρονιά;

Λαμβάνοντας υπόψη το μακρο-οικονομικό πλαίσιο, τις συνθήκες της αγοράς αλλά και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στοχεύουμε στην αύξηση πελατολογίου σε 200.000 ενεργούς πελάτες περίπου και την αύξηση παραγωγής άνω του 25% (σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σε επίπεδο εγγεγραμμένων ασφαλίστρων).

Γιατί κάποιος να επιλέξει την Prime Insurance. Ποιο το συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών;

Καθημερινά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια έμπειρη και αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία, με καινοτόμα προιόντα και υπηρεσίες καθώς και προηγμένες τεχνολογικές λύσεις (apps) διαθέσιμες στο ευρύ κοινό (παράδειγμα η άμεση οδική βοήθεια Prime Alert διαθέσιμη σε κάθε smartphone). Είμαστε μια Ασφαλής επιλογή, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πελάτες μας, με διαφανείς όρους και παροχές, μεγάλο δίκτυο συμβεβλημένων νοσοκομείων, νομική προστασία σε θέματα υγείας ενώ είμαστε και πρωτοπόροι στην παροχή δεύτερης ιατρικής γνωμάτευσης. Προσφέρουμε πλήρη και ευέλικτα πακέτα για ιδιώτες και επιχειρήσεις με ξεκάθαρους όρους, ανταγωνιστικές τιμές, άμεση & φιλική εξυπηρέτηση, ταχύτατη διεκπεραίωση και άμεση αποζημίωση.

Τέλος, πιστεύουμε και διαφυλάσσουμε τη διαπροσωπική επαφή μέσα από το ευρύτατο δίκτυο συνεργατών μας, γνωρίζοντας ότι κάθε πελάτης και συνεργάτης είναι μοναδικός εξυπηρετώντας τις ανάγκες του

Ποια τα άμεσα σχέδια της εταιρείας;

Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας (brand awareness) και της εμπιστοσύνης του κοινού στην εταιρεία, η ενίσχυση των αυξητικών τάσεων σε μερίδιο αγοράς, η καθιέρωση της εταιρείας μας σε έναν από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο παροχής ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας στην Ελλάδα, η συνεχής επένδυση σε νέες τεχνολογίες με περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών, και η ενίσχυση του ήδη υψηλού βαθμού ικανοποίησης των πελατών μας είναι οι βασικοί στόχοι μας. Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη βοήθεια -και τη διαρκή ανάπτυξη- των 1500 και πλέον συνεργατών μας σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να διατηρούμε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έως τώρα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και να είμαστε πραγματικά η πρώτη επιλογή του ασφαλιζόμενου κοινού.  Τέλος, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη σχέση και υποστήριξη της εταιρείας από τον όμιλο DEMCO, με τις εταιρείες του οποίου καθημερινά αναπτύσσει συνέργειες με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εξαιρετικής εμπειρίας στους πελάτες της.