«Είμαστε o μεγαλύτερος κίνδυνος του εαυτού μας» λέει η Γενική Διευθύντρια του Facebook

«Είμαστε o μεγαλύτερος κίνδυνος του εαυτού μας» λέει η Γενική Διευθύντρια του Facebook

Η Σέριλ Σάντμπεργκ μιλά στο Fortune για τους στόχους, τη νέα διαφημιστική πλατφόρμα και την Ello στο πλαίσιο της Διαφημιστικής Εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

του Άντριου Νούσκα

Στην αρχή της πιο πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της Facebook -η οποία, σας προειδοποιούμε, είναι σχεδόν 100 σελίδες- η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει τους μεγαλύτερους κινδύνους των δραστηριοτήτων της. «Εάν αποτύχουμε να διατηρήσουμε τους υπάρχοντες χρήστες ή να προσθέσουμε νέους χρήστες, ή εάν οι χρήστες μας μειώσουν το επίπεδο της χρήσης του Facebook», αναφέρει η έκθεση, «τα έσοδα μας, τα οικονομικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ενδέχεται να θιγούν σημαντικά».

Η έκθεση συνεχίζει: «Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων μας προέρχονται από τη διαφήμιση. Η απώλεια εμπόρων, ή η μείωση των δαπανών από τους εμπόρους στο Facebook, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την επιχείρησή μας». Σημαντικό ποσό, αν αναρωτιέστε, καθώς σημαίνει το 89% των σχεδόν 8 δισ. δολαρίων που είχε η εταιρεία το περασμένο έτος.

Για το λόγο αυτό η Σέριλ Σάντμπεργκ, η γενική διευθύντρια της εταιρείας, ήταν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Η Σάντμπεργκ, που είναι η συγγραφέας του φημισμένου βιβλίου Lean In, βρέθηκε στην πόλη για την ετήσια Διαφημιστική Εβδομάδα.

Την προηγούμενη Κυριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε ανακατασκευάσει το Atlas, ένα λογισμικό για διαφήμιση που αγόρασε από τη Microsoft στις αρχές του 2013. Το νέο λογισμικό υπόσχεται να κάνει τη διαφήμιση μεταξύ διαφορετικών συσκευών ευκολότερη. (Ή, σύμφωνα με τα λόγια του Facebook, να βασιστεί στον «κόσμο»).

Την Τρίτη, η Σάντμπεργκ παρέστη στο δείπνο του Fortune Brainstorm Tech στο εστιατόριο Del Posto του Μάριο Μπατάλι, εξηγώντας σε μια αίθουσα γεμάτη με στελέχη του μάρκετινγκ και της διαφήμισης γιατί ακόμα και η πιο βασική στόχευση των διαφημίσεων δεν είναι αποτελεσματική πλέον.

«Αν κοιτάξετε πώς παρουσιάζονται και μετρώνται οι διαφημίσεις, τα συστήματα που χρησιμοποιούσαμε κατά το παρελθόν δεν μας βολεύουν πια», είπε. «Καθώς βασίζονται σε cookies, δεν λειτουργούν στα κινητά. Δεν λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Και πραγματικά δεν αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον πολλαπλές συσκευές. Δούλευαν πολύ καλά, όταν όλοι είχαν έναν επιτραπέζιο υπολογιστή και τίποτα άλλο. Τα παλιά συστήματα δεν λειτουργούν».

Το Atlas, συνέχισε, «δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης και μέτρησης των διαφημίσεων. Έτσι, εμφανίζει πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικά αποτελέσματα. Επιτρέπει στους εμπόρους να είναι πιο αποτελεσματικοί και να πετύχουν το στόχο τους. Πιστεύουμε ότι περίπου το 40% της στόχευσης που βασίζεται μόνο στη ηλικία και το φύλο, η οποία είναι η βασικότερη στόχευση στο διαδίκτυο, δεν φτάνει στους κατάλληλους ανθρώπους».

Η Σάντμπεργκ δεν περίμενε να βρεθεί σε άμυνα εξαιτίας της Ello, μιας μικρής νέας ανταγωνίστριας εταιρείας που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι δε χρησιμοποιεί ποτέ διαφημίσεις. Ο συντάκτης του Fortune, Άλαν Μάρεϊ, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τη Σάντμπεργκ κατά τη διάρκεια του δείπνου, τη ρώτησε για τη νέα αυτή εταιρεία. Εκείνη κούνησε το κεφάλι, στη συνέχεια σήκωσε τα χέρια της.

«Δεν έχω δει την ιστοσελίδα», δήλωσε η Σάντμπεργκ. «Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να έχουν το καλύτερο προϊόν. Και το παίρνουν αυτό από μια εταιρεία που είναι πολύ αφοσιωμένη.»

Και συνέχισε: «Οι χρήστες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Facebook αν καταλάβουν ότι δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητα κανενός σε κανένα, αν καταλάβουν ότι έχουν τον έλεγχο αυτών που μοιράζονται, και αν δημιουργήσουμε ένα καλό προϊόν που συνεχίζει να συνδέει ανθρώπους μεταξύ τους. Νομίζω ότι αυτό στο οποίο έχουμε πραγματικά επικεντρωθεί τα προσφέρει όλα αυτά, ιδιαίτερα το προϊόν. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, θέλουμε να καινοτομούμε. Και έτσι μένουμε πολύ εστιασμένοι στη συνέχιση προσφοράς νέων προϊόντων».

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Facebook, η οποία σήμερα αριθμεί 8.000 υπαλλήλους και πρόσφατα γιόρτασε τη δέκατη επέτειό της, είναι το πώς μπορεί να αποφύγει τα εμπόδια που θέτει η ίδια η εταιρεία στον εαυτό της για τη συνέχιση της ανάπτυξης. «Οι περισσότερες εταιρείες τα θαλασσώνουν από μόνες τους, επειδή πάσχουν στην εκτέλεση,» είπε η Σάντμπεργκ. «Είμαστε o μεγαλύτερος κίνδυνος του εαυτού μας».