Ημέρα ιστορικών εκλογών στο Αφγανιστάν

Ημέρα ιστορικών εκλογών στο Αφγανιστάν

Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές που σηματοδοτούν την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας στη χώρα μετά το 2001.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ένα σημανιτκό τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος.

Από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή, καθώς στο τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το αφγανικό έδαφος.

Οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001, όταν ο Καρζάι ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

1/3

Υπάρχουν οκτώ υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 13 έτη, ο οποίος βάσει συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Τρεις πρώην υπουργοί είναι οι επικρατέστεροι για να κερδίσουν: ο Ζαλμάι Ράσουλ, που θεωρείται η επιλογή του Καρζάι για την προεδρία, ο Άσραφ Γάνι, γνωστός οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, αντίπαλος του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ ένας δεύτερος γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Όμως θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθενται στις εκλογές αυτές, έχουν ανακοινώσει ότι θα διεξάγουν επιθέσεις κατά εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών, που είναι διπλές καθώς παράλληλα με τις προεδρικές διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων.

Περισσότεροι από 350.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Καμπούλ, για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις, ενώ η αφγανική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί και από την υπόλοιπη χώρα με μεγάλα οδοφράγματα και πολλά σημεία ελέγχου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων, όμως δεν κατάφεραν να την ακυρώσουν και οι υποψήφιοι κατάφεραν να διοργανώσουν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Εκτός από τη βία, δύο ακόμη απειλές βαρύνουν τις προεδρικές εκλογές: η νοθεία και η αποχή, δύο φαινόμενα που ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2009.

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων, πολλές ξένες αποστολές που ήταν αρμόδιες για την εποπτεία της διεξαγωγής των εκλογών αποφάσισαν να φύγουν από το Αφγανιστάν περιπλέκοντας τον έλεγχο για νοθεία. Οι αφγανικές αρχές από την πλευρά τους έχουν διαβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 300.000 Αφγανοί παρατηρητές θα εποπτεύσουν τις εκλογές, ενώ παρουσίασαν και μια νέα σειρά μέτρων για την αποφυγή της νοθείας.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς εκλογές χωρίς νοθεία», εκτίμησε σε μια πρόσφατη έκθεσή της η Μαρτίν φαν Μπίζλερτ, ειδικός του Δικτύου Αναλυτών για το Αφγανιστάν με έδρα την Καμπούλ. Σύμφωνα με την ίδια, από τις προεδρικές του 2004, τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν, έχουν διανεμηθεί στη χώρα εκλογικά έγγραφα για 21 εκατομμύρια ανθρώπους, την ώρα που στην πραγματικότητα στο Αφγανιστάν υπάρχουν 13,5 εκατ. ψηφοφόροι. Το γεγονός αυτός, όπως και η απόφαση να δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα στις πιο ασταθείς περιοχές της χώρας «ενθαρρύνει τη νοθεία, επεσήμανε η φαν Μπίζλερτ.

Παράλληλα τίθεται το ζήτημα της αποχής. Στις εκλογές του 2009 μόνο το 30% των ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες. Φέτος οι απειλές των Ταλιμπάν ενδέχεται να αποθαρρύνουν για μία ακόμη φορά τους ψηφοφόρους, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Είμαι η Μαλάλα»

Νόμος-φίμωτρο στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας

Μερική συμφωνία ΗΠΑ-Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό