Ημέρα κρίσης για τη ΣΕΚΑΠ

Ημέρα κρίσης για τη ΣΕΚΑΠ

Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση στο Εφετείο Κομοτηνής για την ΣΕΚΑΠ. Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας (προσωρινά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει ξαφνικός θάνατος αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της, και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα πέντε για την εξαγορά της, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων που αποχώρησαν και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυγχρονισμoύ, μεταξύ των οποίων και νέα γραμμή παραγωγής τσιγάρων τύπου slim.

Τον Ιούνιο του 2016 τα στελέχη της Donskoy Tabak, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας το 2013 ανέφεραν ότι σώσαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά υποτιμήσαμε τα προβλήματά της. Αντί να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή της ακόμη ταλαιπωρούμαστε με προβλήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι λειτουργούμε σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

Υπονοούσαν το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία από το τελωνείο Ξάνθης για μια υπόθεση λαθρεμπορίου το 2009.

Φαίνεται, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ότι τότε διαπίστωσαν πως η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για την πορεία της εταιρείας. Μέχρι τότε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ δεν είχε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, προφανώς επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο πως το πρόστιμο θα καταπέσει, καθώς είχε μεσολαβήσει και η αθώωση των εμπλεκομένων μελών της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ του 2009 από τη δικαιοσύνη.

Αυτό το πρόστιμο μαζί με τις προσαυξήσεις έχει ανέλθει στα 38 εκατ. ευρώ, τα δικαστήρια έκριναν ότι η ΣΕΚΑΠ πρέπει να το πληρώσει, η ΣΕΚΑΠ υπέβαλε αίτημα ανακοπής της απόφασης που θα συζητηθεί σήμερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε -σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα- να υποβάλει δήλωση παύσης πληρωμών και ανέθεσε σε έμπειρους νομικούς περί πτωχεύσεων να δρομολογήσουν την αναγκαστική πτώχευση της καπνοβιομηχανίας. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι αντιληπτό έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους 170 εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και στην κοινωνία της Ξάνθης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ.