«Ημέρα θρήνου» στην Λαμπεντούζα και σε όλη την Ιταλία

«Ημέρα θρήνου» στην Λαμπεντούζα και σε όλη την Ιταλία

Τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 17.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 111 θύματα και 155 επιζώντες, επιβεβαίωσε ο Αλφάνο. Ωστόσο δύτες έχουν εντοπίσει δεκάδες πτώματα κοντά στο βυθισμένο πλοίο και άλλα μπορεί να είναι παγιδευμένα στο αμπάρι του, πρόσθεσε.

«Ημέρα θρήνου» είναι η σημερινή στην Ιταλία μετά το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 300, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο, το οποίο απέπλευσε από τη Λιβύη και βυθίσθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στα ανοικτά αυτού του μικρού νησιού της Σικελίας, μετέφερε 450 ως 500 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Εξ αυτών έχουν διασωθεί 155.

Διαβάστε ακόμη: Νέα ναυτική τραγωδία στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας

«Δεν έχουμε πλέον ελπίδα να βρούμε επιζώντες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κινητοποιήθηκε στο πλευρό της Ακτοφυλακής, των πυροσβεστών κλπ.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 111 πτώματα, αλλά η περισυλλογή των πτωμάτων χρειάσθηκε να διακοπεί εξαιτίας θαλασσοταραχής.

Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από το ναυάγιο του σκάφους που βρίσκεται αναποδογυρισμένο σε βάθος 40 μέτρων και σε απόσταση 0,3 ναυτικού μιλίου (550 μέτρα) από τις ακτές. Στοιβαγμένοι στο σκάφος αυτό το οποίο παρουσίασε βλάβη, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα, κάτι που προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο και στη συνέχεια τη βύθισή του.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στα σχολεία σε όλη την Ιταλία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στη Λαμπεντούζα, ένα μικρό τουριστικό νησί, τα καταστήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά κατ’ εντολήν της δημάρχου Τζούζι Νικολίνι.

Κάνοντας λόγο για «ημέρα θρήνου», ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ασσίζη την αδιαφορία απέναντι σ’ αυτούς που διαφεύγουν από τη σκλαβιά, την πείνα, για να βρουν την ελευθερία και βρίσκουν το θάνατο, όπως χθες στη Λαμπεντούζα.

Διαβάστε ακόμη: Εκατοντάδες μετανάστες στις ακτές της Κάτω Ιταλίας

Η Νικολίνι ήταν παρούσα κλαίγοντας στην υποδοχή των πτωμάτων. “Είναι μια φρίκη, μια φρίκη, δεν έχουμε πια χώρο ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς”, είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφάνο, ο οποίος έσπευσε επιτόπου, επιβεβαίωσε πως ο καπετάνιος του σκάφους συνελήφθη. «Είναι ένας Τυνήσιος 35 ετών ο οποίος είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο», διευκρίνισε.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Σομαλοί και Ερυθραίοι, είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές, από το λιμάνι της Μισράτα.

«Πρέπει να δράσουμε, στην Ευρώπη και στην Αφρική», τόνισε σήμερα ο Αλφάνο. Στην Ευρώπη αλλάζοντας κανόνες «που επιβαρύνουν υπερβολικά τις χώρες εισόδου αναθέτοντάς τους το βάρος της παράνομης μετανάστευσης» και στην Αφρική επιτηρώντας περισσότερο τις ζώνες, κυρίως την Τυνησία και τη Λιβύη, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία με τους μετανάστες.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες

Ο Αλφάνο θα ήθελε επίσης η Ιταλία, όπου φέτος συνέρρευσαν 25.000 πρόσφυγες (τριπλάσιοι απ’ ό,τι το 2012) να μπορέσει να επεκτείνει τις περιπολίες της «πέραν των χωρικών υδάτων της».

Από την πλευρά της, η υπουργός Μετανάστευσης Σεσίλ Κιένγκε, η πρώτη υπουργός της Ιταλίας αφρικανικής καταγωγής, ζήτησε να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να καταστούν ασφαλέστεροι αυτοί οι διάπλοι από τους οποίους κερδοσκοπούν εγκληματικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων Migreurop, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, μέσα σε είκοσι χρόνια 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η τελευταία πιο φονική τραγωδία ανάγεται στον Ιούνιο του 2011, όταν 200 ως 270 μετανάστες που κατάγονταν από την υποσαχάρεια Αφρική και διέφευγαν από τη Λιβύη, πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο