Ημέρα της Ευρώπης: Τα μηνύματα κομμάτων και Προέδρου της Δημοκρατίας για τη γέννηση της ευρωπαϊκής ιδέας

Ημέρα της Ευρώπης: Τα μηνύματα κομμάτων και Προέδρου της Δημοκρατίας για τη γέννηση της ευρωπαϊκής ιδέας
Χωρίς καθόλου κόσμο οι σκάλες στην πλατεία Συντάγματος με τη Βουλή να διακρίνεται στο βάθος, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Στους οχτώ έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ημέρες μνήμης η 8η και 9η Μαΐου που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 70η επέτειο της Διακήρυξης Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο ενδιαφέροντος πολιτικού εγχειρήματος της σύγχρονης εποχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα τονίζει ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται τη δυσκολότερη από όλες τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει.

Και προσθέτει: «Όπως τα κατάφερε στο παρελθόν και παρά τα προβλήματα, έτσι θα συνεχίσει επιτυχώς και στο μέλλον, γιατί σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η θεά Ευρώπη έχει Ελληνική καταγωγή, συνεχίζει να ταξιδεύει στις χώρες μας και να προστατεύει την ήπειρό μας. Αισιόδοξη πάντα, μας ζητά να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μας. Είναι στο χέρι μας, το δύσκολο αλλά γοητευτικό ταξίδι της προόδου να συνεχιστεί”».

Σακελλαροπούλου: Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με πραγματική επανεκκίνηση της Ευρώπης

Την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης και όχι μόνο ρητορικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική κρίση για να προστατευθούν η ακεραιότητα και ενότητα της Ένωσης και της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη Διακήρυξη Σουμάν, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και σημειώνει ότι «σε έναν κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, η Ευρώπη, με όλες τις ατέλειες, τα λάθη και τις αποτυχίες της, παραμένει το φωτεινό σπίτι στην κορυφή του λόφου».

Ειδικότερα, στο μήνυμά της για την Ημέρα της Ευρώπης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

Πέντε χρόνια και μια μέρα πριν από την ιστορική αυτή διακήρυξη, στις 8 Μαΐου 1945, έληξε και επίσημα ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται την επομένη της ημέρας της νίκης στην Ευρώπη και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμβολίζει την ανοικοδόμηση της γηραιάς ηπείρου μέσα από τα ερείπια και την ανθρώπινη εκατόμβη δύο πολέμων.

Στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, η Ευρώπη ήταν η σκοτεινή ήπειρος που περιγράφει ο Μαρκ Μαζάουερ: δεκαετίες πολέμων, εμφυλίων, δικτατοριών, ολοκληρωτισμών και μιας φοβερής οικονομικής κρίσης που συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο του ναζισμού. Θαρραλέα μεγαλόπνοο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, ήταν επίσης και απόλυτα ρεαλιστικό: όπως έγραφε η διακήρυξη: “Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη”. Δεν ήταν όμως μόνον οι οραματικές προθέσεις που έχτισαν μια στέρεη Ένωση. Ήταν κυρίως τα πλεονεκτήματα των κοινών ευρωπαϊκών θεσμών και της στενής συνεργασίας, που εξελίχθηκε σε αδιάρρηκτη αλληλεξάρτηση.

Το εγχείρημα οδηγούσε η δύναμη της διάνοιας των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο Σουμάν, ο Μονέ, ο Αντενάουερ, ο ντε Γκάσπερι, μπόρεσαν να αρθούν πάνω από τις δεσμεύσεις της συγκυρίας και της εθνικής τους ιστορίας και να οραματιστούν ένα κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, πέντε μόλις χρόνια μετά τη σίγαση των πυροβόλων που αιματοκύλισαν τον κόσμο. Δεν παρέμειναν δέσμιοι των εθνικισμών και του ρεβανσισμού ούτε αιχμάλωτοι των ιστορικών συγκρούσεων, που τους τοποθέτησαν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η ιστορία της ενοποίησης της Ευρώπης δεν είναι μια ιστορία άρνησης του εθνικού κράτους, του εθνικού συμφέροντος, του εθνικού πατριωτισμού. Είναι αντίθετα η εμπνευσμένη προώθηση του εθνικού συμφέροντος των κρατών-μελών μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής Ένωσης, που καθιστά τα μέλη της πολύ ισχυρότερα στον κόσμο. Είναι η συμπλήρωση και πλαισίωση του εθνικού πατριωτισμού με έναν εξωτερικό ομόκεντρο κύκλο ευρωπαϊκού πατριωτισμού. Είναι ένα άλμα οικοδόμησης αμοιβαίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που δεν αποτελεί μόνο προϊόν των κοινών αξιών του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού αλλά και την ευφυέστερη πραγμάτωση του εθνικού συμφέροντος των ευρωπαϊκών κρατών. Της στρατηγικής δηλαδή που θα καθιστούσε ένα νέο πόλεμο μεταξύ των ιδρυτικών μελών της κοινότητας όχι απλώς αδιανόητο αλλά υλικά αδύνατο.

Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού και την απειλή μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με πραγματική επανεκκίνηση της Ευρώπης, με σκοπό να παραμείνει η Ένωση ισχυρή σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό, αναδεικνύοντας τον ιστό της αλληλεξάρτησης που μας συνδέει με τρόπο αδιάρρηκτο. Η ένωση της Ευρώπης προωθήθηκε πάντοτε και με υλικά, οικονομικά μέσα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η κοινή απάντηση στην κρίση της πανδημίας και η κατανομή των οικονομικών βαρών στην αντιμετώπισή της είναι αναγκαία για να προστατευθεί η ακεραιότητα και η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα μέλη της οφείλει να είναι όχι μόνο ρητορική αλλά έμπρακτη. Η οικονομία της επανεκκίνησης δεν θα οικοδομηθεί πάνω στον άνθρακα και στον χάλυβα, όπως το ’50, αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο πράσινης συμφωνίας, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα οικοδομηθεί παράλληλα με ενίσχυση των συστημάτων υγείας, αφού οι στέρεες δημοκρατίες και οι ανταγωνιστικές οικονομίες χρειάζονται υγιείς και ασφαλείς πολίτες.

Κοιτώντας τα τελευταία 70 χρόνια, αντλούμε υπερηφάνεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, η Ευρώπη, με όλες τις ατέλειες, τα λάθη και τις αποτυχίες της, παραμένει το φωτεινό σπίτι στην κορυφή του λόφου».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι επίκαιρος

«Η συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού που αναδύθηκε στην Ευρώπη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών και χαρακτηρίζει «οδοδείκτη για το μέλλον» την επέτειο της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του ναζισμού.

«Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων που πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους. Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ», προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η 9η Μαΐου θυμίζει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη συντριβή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι επίκαιρος, γιατί, όπως σημειώνει, «σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν δυνάμεις που ακολουθούν τις συνταγές του ολοκληρωτισμού και τις πολιτικές του μίσους». «Στη χώρα μας», τονίζει, «η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Το αίτημα για την τιμωρία των δολοφόνων αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο ώστε οι εγχώριοι νοσταλγοί του Χίτλερ και οι ιδέες τους να οδηγηθούν εκεί που πραγματικά τους αξίζει: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Επισημαίνει ακόμη ότι η κρίση της πανδημίας, στη δίνη της οποίας βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, «μας θυμίζει πως η έννοια της αλληλεγγύης είναι πολύτιμη» και προσθέτει πως «ο κοινός αγώνας και η συνεργασία αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την υπέρβαση και της σημερινής κρίσης».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι συντονίζει τη δράση του με όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης «προκειμένου η ήπειρος μας να απαλλαγεί οριστικά τόσο από τους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού όσο και από τις αιτίες που καλλιεργούν το έδαφος για την ανάδυση τέτοιων πολιτικών». «Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.