Ημέρα της Μητέρας: Η ιστορία πίσω από την αρχή μιας παγκόσμιας γιορτής

Ημέρα της Μητέρας: Η ιστορία πίσω από την αρχή μιας παγκόσμιας γιορτής

Η ιδέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν οι γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια οργανώθηκαν σε ομάδες εργασίας που ονομάστηκαν «Ημέρα της Μητέρας».

Την Ημέρα της Μητέρας γιορτάζουμε «την καλύτερη μητέρα που έζησε ποτέ- τη δικιά σου», σύμφωνα με την Άννα Τζάρβις, που είναι ευρέως γνωστή για την εγκαθίδρυση της γιορτής τόσο στις Ην. Πολιτείες όσο και σε όλοκληρο τον κόσμο.

Η ιδέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν οι γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια οργανώθηκαν σε ομάδες εργασίας που ονομάστηκαν «Ημέρα της Μητέρας» και στόχευαν στο να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα και να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής για γυναίκες και οικογένειες. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Αμερική, αυτές οι ομάδες φρόντιζαν, επίσης, τους τραυματισμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Μετά το τέλος του πολέμου, το 1865, οι γυναίκες σχεδίασαν δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να φέρουν σε επαφή της δύο αντιμαχόμενες πλευρές του Εμφυλίου, προτρέποντάς τες να επιλέξουν τον δρόμο της ειρήνης.

Πολλές από αυτές τις ομάδες είχαν οργανωθεί από την Ανν Τζάρβις, τη μητέρα της Άννα, που έχασε εννιά από τα 13 παιδιά της πριν αυτά καταφέρουν να ενηλικιωθούν. Μετά το θάνατό της, η Άννα, διοργάνωσε την πρώτη Ημέρα της Μητέρας το 1908, για να την τιμήσει. Πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας υιοθέτησαν αυτή την παράδοση, και το 1914 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson, ανακήρυξε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου εθνική γιορτή.

Τα δώρα της Ημέρας της Μητέρας

Αν και ξεκίνησε ως μια πολιτική αντιπολεμική ενέργεια και μια γιορτή των μητέρων, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα έγινε εμπορική. Η εταιρεία ευχετήριων καρτών Hallmark, εξέδωσε την πρώτη κάρτα για τη γιορτή τη δεκαετία του 1920. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times του 1923, η Άννα Τζάρβις δυσαρεστήθηκε που τη μέρα που είχε στόχο να αφιερώσει στις μητέρες έγινε ένα «μέσο για κέρδος». Αν και συνεργάστηκε αρχικά με τη βιομηχανία λουλουδιών για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της γιορτής, απαρνήθηκε την εμπορευματοποίησή της, προτρέποντας τους ανθρώπους να μην αγοράζουν λουλούδια, κάρτες και γλυκά.

Παρά τον αγώνα της για να μην εμπορευματοποιηθεί η γιορτή, σήμερα περίπου 133 εκατομμύρια κάρτες ανταλλάσσονται την Ημέρα της Μητέρας (παραπάνω από κάθε άλλη γιορτή εκτός από τα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), και η ημέρα παράγει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από έξοδα καταναλωτών, μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ετήσια έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.

Η διάδοση της Ημέρας της Μητέρας

Η απαρχή του εορτασμού των μητέρων βρίσκεται στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, όπου οι μητρικές θεές, Ρέα και Κυβέλη, τιμόνταν με γιορτές.

Στην Αγγλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η παράδοση του να γιορτάζονται οι μητέρες την τέταρτη Κυριακή της Νηστείας είχε καθιερωθεί. Για τους φτωχότερους, αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούν με τις οικογένειές τους.

Κατά τη δεκαετία του 1920, το έθιμο αυτό σταμάτησε σταδιακά και οι συναφείς γιορτές αφομοιώθηκαν τελικά από τη σύγχρονη Ημέρα της Μητέρας.

Στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί διευρύνουν την έννοια της «μητέρας», με το να συμπεριλαμβάνουν στη γιορτή διάφορες μορφές οικογένειας, από οικογένειες με ομοφυλόφιλους γονείς, μονογονεϊκές, μέχρι και οικογένειες με υιοθετημένα παιδιά, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο.