Αναδοχή: Η κινητήρια δύναμη της αγάπης

Αναδοχή: Η κινητήρια δύναμη της αγάπης

Ημερίδα για την προώθηση του θεσμού της επιτροπείας και της αναδοχής ανηλίκων διοργάνωσε η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Ένα δικό τους δωμάτιο όπου θα μπορούσαν να απομονώνονται ήταν το μόνο που ζήτησαν δύο έφηβες όταν πήγαν να ζήσουν στο σπίτι των ανάδοχων γονέων τους, μετά από πολλά χρόνια σε ίδρυμα.

«Τίποτα δεν ζητούσαν, μόνο ησυχία» λέει χαρακτηριστικά η Βασιλική Φυτώκα, η οποία, μαζί με τον σύντροφό της, έγιναν πριν από 15 χρόνια, ανάδοχοι γονείς δύο αδερφών, 12 και 15 χρόνων. Μιλώντας για την εμπειρία της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα: «Η αναδοχή σαν εναλλακτική πρόταση στην ιδρυματική φροντίδα του παιδιού» που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Φυτώκα, ξεκαθάρισε ότι το πιο δύσκολο στη διαδικασία ήταν να βρει επαρκή επιστημονική συμβουλευτική.

«Δεν μπορούσα να βρω καλή εποπτεία λόγω απειρίας των εμπλεκόμενων σε διαδικασίες αναδοχής, κάτι που λειτουργεί και αποτρεπτικά στην αναδοχή» ανέφερε η κ. Φυτώκα. Η ίδια, πάντως, ακολουθώντας αυτό που πιστεύει, ότι «το θέμα είναι να έχεις ανάγκη να δώσεις αγάπη», προσπάθησε και δημιούργησε σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τα δύο κορίτσια.

«Στην αρχή βέβαια ντρέπονταν να ζητήσουν χαρτζιλίκι, να οικειοποιηθούν τον χώρο, να εκφραστούν συναισθηματικά και σωματικά. Όμως εμείς ήμασταν ανοιχτοί στο να δουν τα παιδιά τους βιολογικούς τους γονείς, να περάσουν μαζί την Πρωτοχρονιά, να δουν τα υπόλοιπα αδέρφια τους. Θα ‘λεγα, μάλιστα, ότι τις βοηθήσαμε να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μαζί τους» τονίζει η κ. Φυτώκα, η οποία προσθέτει με περηφάνια ότι έχει γίνει πλέον και «γιαγιά». «Το χειρότερο που μπορείς να πεις ως ανάδοχος γονιός στο παιδί είναι ότι “εγώ σε έσωσα όταν σε πήρα από το ίδρυμα”. Δώσε μόνο αγάπη και δούλεψε γι’ αυτή τη σχέση» συμπληρώνει.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ELFo , στόχος  του οποίου είναι η  προώθηση του θεσμού της επιτροπείας και της αναδοχής ανηλίκων ως μέσου προστασίας των παιδιών, που είναι θύματα βίας ή βρίσκονται σε κίνδυνο.  Πρόκειται για μια διακρατική πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ε.Ε. (2014-2020) και μέσω της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδρυμάτων πρόνοιας της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αναδειχθεί η αναδοχή ως εναλλακτική πρόταση στην ιδρυματική φιλοξενία. Επίσης, έχουν γίνει δράσεις εκπαίδευσης για υποψήφιους ανάδοχους φροντιστές και  για επαγγελματίες του χώρου που εμπλέκονται  θεσμικά στην διαδικασία της αναδοχής, καθώς και εργαστήριο διαχείρισης περιστατικών παιδικής προστασίας για επαγγελματίες των ομάδων προστασίας ανηλίκων που εργάζονται σε δήμους του νομού  Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ