Είναι αυτή, άραγε, η τελευταία Black Friday;

Είναι αυτή, άραγε, η τελευταία Black Friday;

Η φετινή περίοδος των διακοπών είναι πολύ κρίσιμη για κάποια από τα καταστήματα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ.

Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι καλές – η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων και το χρήμα είναι φτηνό και άμεσα διαθέσιμο. Και οι καταναλωτές αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερο χρήμα παρά ποτέ.

Το ερώτημα είναι πού θα το κάνουν αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής Πώλησης των ΗΠΑ, 59% του αγοραστικού κοινού σχεδιάζει να κάνει τα ψώνια του διαδικτυακά. Φέτος, με άλλα λόγια, είναι η πρώτη χρονιά που οι διαδικτυακές αγορές αναδεικνύονται στην πιο δημοφιλή επιλογή για τους καταναλωτές. Για πρώτη φορά, το ποσοστό των ανθρώπων που λένε ότι θα ψωνίσουν μέσω διαδικτύου είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο εκείνων που θα κάνουν τα ψώνια τους μέσω φυσικών καταστημάτων, όπως τα Walmart ή τα Target.

«Η σεζόν των χειμερινών διακοπών είναι πάντα σημαντική, αλλά φέτος είναι σημαντικότερη από ποτέ» λέει ο Robert Schulz, επικεφαλής αναλυτής καταναλωτικής πίστης για την Standard & Poors.

Ο ίδιος προβλέπει μεγάλο όγκο συνολικής δαπάνης φέτος, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι η τάση αυτή δεν μεταφράζεται αυτόματα σε καλά νέα για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

«Τα πολυκαταστήματα παλεύουν να αποδείξουν ότι διατηρούν τη συνάφειά τους» επισημαίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το κλείσιμο 6.735 καταστημάτων – αριθμός-ρεκόρ που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο για το 2016, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Fung Global Retail and Technology.

Και στον κλάδο της λιανικής φέτος έχουν υπάρξει 620 χρεοκοπίες εταιρειών, σύμφωνα με το BancruptcyData.com. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 31% σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλα ονόματα όπως οι Toys R Us, Gymboree, Payless Shoes και RadioShack υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης φέτος, ενώ η Sears Holdings, η οποία κατέχει τις γνωστές αλυσίδες Sears και Kmart, προειδοποιεί ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στην αγορά.

Εξάλλου, ακόμα κι αν καταφέρουν να επιβιώσουν όλες οι αλυσίδες λιανικής μέχρι την ολοκλήρωση των εορτών το 2018, η πιθανότητα να μην επιβιώσουν πολλά από τα καταστήματά τους είναι μεγάλη. Ο αριθμός των καταστημάτων που θα κλείσουν του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί στα 9.000, καθώς οι λιανικοί πωλητές στρέφουν πλέον τις επενδύσεις τους στις διαδικτυακές πωλήσεις, λέει ο Michael Dart, εταίρος στην A.T. Kearney.

«Ακόμα κι εκείνοι οι πωλητές λιανικής που τα έχουν καταφέρει σχετικά καλά, σπεύδουν να εξορθολογήσουν τη δομή του κόστους τους και να κλείσουν καταστήματα» τονίζει.

Γεγονός είναι ότι αυτές οι σκηνές …Αποκάλυψης λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της λιανικής μέσα σε συνθήκες οικονομικής ισχυροποίησης. Κάποιοι ειδικοί λένε ότι αν η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίσει έστω και μια μικρή αναταραχή, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα για τις εταιρείες λιανικής πώλησης που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες.