Είναι αυτή η επόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας;

Είναι αυτή η επόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας;

Ποια είναι η νέα υπουργός Άμυνας της χώρας και πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ;

Είναι 55ετών, πολιτικός καριέρας, με επτά παιδιά! Μιλά άψογα γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά: φυσικό κι επόμενο, αφού γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, έζησε την εφηβεία της στο Ανόβερο κι ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης της ζωής της μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας -σπούδασε στο London School of Economics- ενώ στις φλέβες της κυλά αίμα γερμανικό…

Κόρη του Έρνστ Άλμπερχτ -μέλους των Γερμανών Χριστανοδημοκρατών (CDU), πάλαι ποτέ πρωθυπουργού του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και πρώην στελέχους της Κομισιόν- η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν είναι από χθες η νέα και πρώτη στα χρονικά γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Και όπως στοιχηματίζουν τώρα οι περισσότεροι αναλυτές, δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει και Καγκελάριος, στη θέση της πολιτικής της μέντορα: της Άνγκελα Μέρκελ!

«Όσοι την γνωρίζουν, ξέρουν ότι πάντα την ενδιάφεραν τα διεθνή ζητήματα, παράλληλα με αυτά της κοινωνικής πολιτικής», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς παρουσιάζε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του «μεγάλου συνασπισμού». «Πρόκειται για ένα πόστο με μεγάλες προκλήσεις», προσέθεσε,  «στις οποίες είμαι βεβαία ότι θα ανταπεξέλθει εξαιρετικά καλά».

Για τους περισσότερους, η ανάθεση του υπουργείου Άμυνας στην Ούρσουλα είναι ένας «λαγός» που αποφάσισε να βγάλει αριστοτεχνικά η Μέρκελ από το «καπέλο». Μέχρι και σήμερα, βέβαια, η Καγκελάριος κρατά τα χείλη της κλειστά για το ποιος θα επιθυμούσε να είναι ο διάδοχός της στην ηγεσία του CDU, όταν τελικά αυτή αποχωρήσει – κάτι φημολογείται ότι δεν θα αργήσει και πολύ. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι με την χθεσινή της απόφαση έκανε ένα μεγάλο βήμα…

Διαβάστε ακόμη: H Μέρκελ γλίτωσε τα χειρότερα

«Η Μέρκελ έδειξε μεγάλο θάρρος διαλέγοντας την φον ντερ Λέιεν», σχολιάζει ο αρθρογράφος της Bild am Sonntag, Μίκαελ Μπάκχαουζ, «πολύ περισσότερο από αυτό που έδειξε κατά τις διαπραγματεύσεις» με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού!

Ίσως επειδή η Ούρσουλα θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στους κόλπους του CDU, κυρίως από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της. Ένας λόγος για αυτό είναι η θερμή υποστήριξή της, ως απερχόμενης υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην επιβολή φυλετικών ποσοστώσεων στα ανώτερα κλιμάκια των επιχειρήσεων, παρά τους ενδοιασμούς της Μέρκελ.

Ένας άλλος λόγος είναι η μεγάλη δημοφιλία της, που ενισχύεται καθημερινά από τον πολιτικό της λόγο, τη ρεαλιστική της τακτική και την αποφασιστότητά της να φέρει το CDU λίγο πιο κοντά στο κέντρο. Λέγεται μάλιστα ότι χαίρει της εκτίμησης και στην Αριστερά, χάρη στις παρεμβάσεις της υπέρ της στήριξης των εργαζόμενων μητέρων, του γάμου του ομοφυλόφιλων και της καθιέρωσης κατώτατου μισθού στη Γερμανία.

Όλα αυτά, μόλις μέσα στα 13 χρόνια που μετρά η πολιτική καριέρα της – μέχρι τα 42 της, η Ούρσουλα ασκούσε πιστά το επάγγελμα της γιατρού. Για την ακρίβεια, ήταν γυναικολόγος: ίσως έτσι εξηγείται ο πρώτος πολιτικός διορισμός της στο υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, στον πρώτο μεγάλο συνασπισμό του CDU με τους Σοσιαλδημοκράτες-SPD, την περίοδο 2005-2009.

Διαβάστε ακόμη: Νέος Αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Αυτή τη φορά, λέγεται ότι ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών, όμως αυτό πήγε τελικά «μιλητό» στο SPD, με την… ολική επαναφορά στο πόστο του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Φημολογείται δε ότι η φον ντερ Λέιεν είχε ήδη απορρίψει το Υπουργείο Υγείας, που θεωρείται υποδεέστερης σημασίας. Οι «κακές γλώσσες» στο Βερολίνο λένε ότι η Μέρκελ μπορεί τελικά να της ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας, για να την «κάψει», όπως συνέβη εξάλλου και με τους προκατόχους της, που επίσης θεωρούνταν στο CDU ισχυροί «δελφίνοι»…

Όπως και να έχει, η Ούρσουλα κρατά τώρα στα χέρια της ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, όντας πολιτικά υπεύθυνη για έναν προϋπολογισμό 33 δισ. ευρώ, τη ζωή 185.000 στρατιωτών -εκ των οποίων οι 3.400 θα πρέπει να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014- για την απόδοση των 70.000 υπαλλήλων στο υπουργείο της και, εν κατακλείδι, για τη διεθνή εικόνα της χώρας της, τώρα μάλιστα που η Ε.Ε. βάζει μπρος στα σχέδια για την αναβάθμιση του αμυντικού «βραχίωνά» της.

Κατά δήλωσή της, η ίδια οραματίζεται «τις ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης, κατά το ομοσπονδιακό πρότυπο των ΗΠΑ, της Ελβετίας ή της Γερμανίας». Αναλαμβάνοντας το σημαντικό αυτό πόστο, η Ούρσουλα παίζει μοιραία το μεγάλο της «χαρτί». Κι εάν τα καταφέρει, τότε πράγματι να μπορεί να περάσει στο επόμενο επίπεδο, από αυτό που περιέγραφε χθες γλαφυρά το περιοδικό Der Spiegel: «Επιτέλους, μπορεί μέσα στο κόμμα της να θεωρεί ότι έχει το ρόλο της πριγκιπέσας»…

Διαβάστε ακόμη: Παραμένει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Σόιμπλε