Είναι αυτή η γυναίκα ο επόμενος Έλον Μασκ;

Είναι αυτή η γυναίκα ο επόμενος Έλον Μασκ;

Οι επικριτές της λένε ότι προσπαθεί να υλοποιήσει μια αδύνατη ιδέα.

του Ντάνιελ Ρόμπερτς

Αλλά για τη Μέρεντιθ Πέρι, την φιλόδοξη συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της uBeam, η ασύρματη φόρτιση εξ αποστάσεως είναι ένα πολύ σοβαρό διακύβευμα.

Ο Μαρκ Κιούμπαν την αποκαλεί την «ιδέα των άπειρων εκατομμυρίων». Και επένδυσε σ’ αυτήν χωρίς καν να δει ένα πρωτότυπο. Οι Μαρκ Άντρισεν, Σον Φάνινγκ και Τόνι Σιε επένδυσαν επίσης. Η Μαρίσα Μάγιερ επέλεξε να επενδύσει ύστερα από μια κουβέντα 15 λεπτών με την εφευρέτρια.

Η ιδέα; Η φόρτιση της μπαταρίας μιας ηλεκτρονικής συσκευής εξ αποστάσεως μέσα σ’ ένα δωμάτιο – χωρίς καλώδια. Η εταιρεία είναι η uBeam, με έδρα την Σάντα Μόνικα. Και η 25χρονη πίσω απ’ όλα αυτά είναι η Μέρεντιθ Πέρι, η φιλόδοξη συνιδρύτρια και CEO της εταιρείας.

Η Πέρι βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής αφότου έκανε επίδειξη της ιδέας σε ένα συνέδριο το 2011, μαζί με τη συνιδρύτρια Νόρα Ντουέκ. Χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα, οι δυο τους εξέπεμψαν μια μικρή ποσότητα ενέργειας μεταξύ δύο κουτιών μεγέθους τοστιέρας που βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά το ένα από το άλλο. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες: Ο ιδρυτής του TechCrunch Μάικλ Άρινγκτον το αποκάλεσε «ό,τι πιο κοντινό στη μαγεία έχω δει ποτέ». Ένας φυσικός έγραψε ότι «είναι μια αδύνατη ιδέα» που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ανθρώπινο σώμα. Εν τέλει, η Πέρι δεν παρήγαγε ένα τελικό προϊόν που να μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο.

Στα τέλη του 2014, η uBeam – η οποία είχε ήδη συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές – ανακοίνωσε ότι είχε φτιάξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο. «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στο διαδίκτυο που δεν πιστεύουν ότι είναι αλήθεια» λέει η Πέρι. Αλλά αυτοί που το βλέπουν «πείθονται στη στιγμή». (Η ίδια αρνήθηκε να δείξει τον πρωτότυπο στο Fortune).

Μια μέρα, επιμένει η Πέρι, η uBeam θα βρίσκεται σε μπαρ, βιβλιοθήκες και βιομηχανικές αποθήκες. Οι αμφιβολίες γύρω από το concept την κάνουν χαρούμενη επειδή αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστος ανταγωνισμός.

Η Πέρι, που προέρχεται από μια οικογένεια επιστημόνων – ο μπαμπάς της είναι πλαστικός χειρούργος και η μαμά της παιδοψυχολόγος -, συνεχίζει την παράδοση. Όταν πήγαινε Γ’ Γυμνασίου εφήυρε ένα ζευγάρι γυαλιών ανάγνωσης με λάμπες ενσωματωμένες πάνω τους. Στην Α’ Λυκείου ανέπτυξε ένα ρομπότ που κουβαλούσε καυσόξυλα. Και στη Β’ Λυκείου έκανε καλλιέργεια βακτηρίων από το στόμα της κι από το στόμα ενός σκύλου για να δει ποιο ήταν καθαρότερο…

Πάντως, ο Άντρισεν, ο οποίος έχει δει από πρώτο χέρι την τεχνολογία της uBeam, αποκαλεί τον σκεπτικισμό «εντελώς αστήρικτο».

«Αυτή θα είναι η …μητέρα όλων των αγορών όταν προκύψει», καταλήγει.