Είναι το Bitcoin το νόμισμα του υποκόσμου;

Είναι το Bitcoin το νόμισμα του υποκόσμου;

Πώς με βάση την ανωνυμία του διαδικτυακού νομίσματος, στήθηκε αγορά ναρκωτικών αξίας ενός δισ. δολαρίων.

Του Νιν-Χάι Τσενγκ

Ορισμένοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το φιάσκο με το Silk Road είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για το νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι πριν το Bitcoin μπορέσει να εισέλθει στο κύριο οικονομικό σύστημα πρέπει να καθαρίσει το όνομά του.

Τι είναι το bitcoin; Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για ένα άυλο, αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, που δημιουργήθηκε το 2009, διαμορφώνεται από έναν κρυπτογραφικό κώδικα ανοιχτού τύπου, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και στη διακίνηση του δεν εμπλέκονται χρηματοοικονομικές αρχές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή κυβερνήσεις.

Βασίζεται σε ένα δίκτυο «συνεργαζόμενων» υπολογιστών peer-to-peer (Ρ2Ρ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (στην ιστοσελίδα του Bitcoin υπάρχει αναλυτική λίστα ιστοσελίδων όπου δέχονται σχετικές συναλλαγές).

Διαβάστε σχετικά: Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα το Silk Road, ένα παράνομο διαδικτυακό τόπο που φιλοξενούσε μια μαύρη αγορά ναρκωτικών αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ιστότοπος έγινε αντικείμενο προσοχής το 2011 όταν οι γερουσιαστές του κόμματος των Δημοκρατικών Τσαρλς Ε. Σούμερ και Τζο Μάνσιν το έφεραν ως παράδειγμα για την ύποπτη φύση του Bitcoin, ένα άλλοτε άγνωστο εικονικό νόμισμα που τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ και των αρχών πέρυσι. Όλες οι συναλλαγές στο Silk Road γίνονταν με το Bitcoin. Οι γερουσιαστές ανησύχησαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες και εγκληματίες εξαιτίας της ανωνυμίας και της κάλυψης που παρείχε.

Είχαν δίκιο, αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία που έφεραν στο φως οι έρευνες. Το πρόσφατο κλείσιμο του διαδικτυακού τόπου φανερώνει ορισμένα πράγματα για το Bitcoin: Πρώτον, είναι δύσκολο να αστυνομευθεί το διαδικτυακό έγκλημα, αλλά όχι αδύνατο. Οτιδήποτε συμβαίνει διαδικτυακά κάποια στιγμή θα εμφανισθεί και στον πραγματικό κόσμο. Δεύτερον, το κλείσιμο του Silk Road πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους επενδυτές και τους επιχειρηματίες του Bitcoin να λάβουν σοβαρά υπόψη την ομοσπονδιακή νομοθεσία για οικονομικά ζητήματα. Όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος που προσφέρει το Bitcoin: την ανωνυμία.

Ο εντοπισμός του Silk Road δεν ήταν εύκολος – προστατεύονταν από ένα σύστημα αποκαλούμενο TOR, που επέτρεπε στους χρήστες να επικοινωνούν ανώνυμα. Το Bitcoin προσέθετε ένα επιπλέον επίπεδο ανωνυμίας στον ιστότοπο, αλλά οι αρχές έφτασαν στην άκρη του νήματος. Το FBI συνέλαβε τον 29χρονο Ρος Ουίλιαμ Ούλμπριχτ, τον υποτιθέμενο εμπνευστή του Silk Road, όταν οι καναδικές αρχές εντόπισαν τυχαία ένα δέμα από ψεύτικες ταυτότητες που είχαν διεύθυνση αποστολής τη διεύθυνση του σπιτιού του στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ανακοίνωση της σύλληψης οδήγησε σε μεγάλο ξεπούλημα και η αξία του Bitcoin έπεσε κατακόρυφα. Παρότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την αξιοπιστία του νομίσματος, ορισμένοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί, ισχυριζόμενοι ότι πριν το Bitcoin μπορέσει να εισέλθει στο κύριο οικονομικό σύστημα πρέπει να καθαρίσει το όνομά του.

Το Bitcoin έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει απλούς χρήστες. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στις διαδικτυακές συναλλαγές. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει το κόστος των συναλλαγών και να διευκολύνει την μεταφορά εμβασμάτων. Το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να πληρώνουν σε Bitcoin και να παραμένουν ανώνυμοι είναι επίσης δελεαστικό. Αν, π.χ. μια εταιρεία θέλει να κρατήσει κρυφή για μια-δυο μέρες μια μεγάλη εξαγορά, η χρήση του νομίσματος αυτού θα ήταν μια λύση.

Το πρόβλημα με την ανωνυμία είναι ότι το Bitcoin προσελκύει και κακοποιούς από το χώρο των ναρκωτικών. Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια το Silk Road πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 80 εκατομμυρίων σε προμήθειες, και εάν σύμφωνα με το FBI η συνολική ποσότητα του νομίσματος εκτιμάται στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό ήταν το Silk Road για την οικονομία του νομίσματος.

Σε αντίθεση με το δολάριο, το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα δεν υποστηρίζονται από κάποια κεντρική τράπεζα. Αυτό έχει προσελκύσει πολλούς χρήστες. Κι όμως το Bitcoin εξελίσσεται. Δημιουργήθηκε το 2009 και νέοι χρήστες εισέρχονται καθημερινά. Το νόμισμα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, διχάζοντας τους βαρόνους των ναρκωτικών και τους μεγάλους χρηματοδότες.

Συμπτωματικά, το κλείσιμο του Silk Road έγινε μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Second Market ότι θα ξεκινούσε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για ένα επενδυτικό fund αποκλειστικά σε bitcoins. Το fund, αποκαλούμενο Bitcoin Investment Trust, θα είναι το πρώτο του είδους του στις ΗΠΑ, προσφέροντας σε πλούσιους επενδυτές ένα εύκολο τρόπο για να επενδύσουν στη μελλοντική αξία του bitcoin, που σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται δίχως έλεγχο σε διαδικτυακές αγορές εκτός ΗΠΑ.

Η παύση του Silk Road έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν εναγωνίως να επιβάλλουν έλεγχο στο νόμισμα. Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin πρέπει να τηρεί τους κανονισμούς του Commodity Futures Trading Commission. Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει νέους κανόνες για εικονικά νομίσματα και απαιτεί η επεξεργασία και η συναλλαγή τους εντός των ΗΠΑ να τηρεί τους πολιτειακούς νόμους. Πρόσφατα, οι τραπεζικές αρχές της Νέας Υόρκης, φοβούμενες παρόμοιες δραστηριότητες σαν του Silk Road, κλήτευσαν 22 εταιρείες ψηφιακού νομίσματος και επενδυτές για να ενημερωθούν περισσότερο για το χώρο.

Όλα αυτά μπορεί να διώξουν τους παράνομους χρήστες του Bitcoin, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν το νόμισμα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή ως ένα νόμισμα για ανώνυμες πληρωμές, ή αν θα παραμείνει για πάντα γνωστό σαν το νόμισμα του υποκόσμου.