Είναι η Ρωσία ο νέος εχθρός της Βενεζουέλας;

Η ρωσική Gazprombank παγώνει τους λογαριασμούς της βενεζουελανής κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA

Η ρωσική τράπεζα Gazprombank αποφάσισε να «παγώσει» τους λογαριασμούς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, PDVSA, και σταμάτησε τις συναλλαγές με την εταιρεία προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο η τράπεζα να υπαχθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της Gazprombank.

«Οι λογαριασμοί της PDVSA αυτή τη στιγμή έχουν ‘παγώσει’. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες», είπε η πηγή. Η Gazprombank δεν έχει σχολιάσει επισήμως.

To Reuters είχε μεταδώσει αυτόν τον μήνα πως η PDVSA λέει στους πελάτες των κοινοπραξιών της να καταθέτουν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου στους λογαριασμούς της στην Gazprombank, σύμφωνα με πηγές και εσωτερικό έγγραφο, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στην PDVSA.

Η τράπεζα τηρεί εδώ και αρκετά χρόνια λογαριασμούς της PDVSA. Το 2013 η πετρελαϊκή της Βενεζουέλας υπέγραψε συμφωνία με την Gazprombank για χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων για την εταιρεία Petrozamora. Η πηγή που επικαλείται το Reuters είπε πως και οι λογαριασμοί της Petrozamora έχουν «παγώσει».

Υπενθυμίζεται πως η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και στους μετόχους της περιλαμβάνεται η Ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.