Είναι ο κορωνοϊός η αρχή του τέλους του Airbnb;

Είναι ο κορωνοϊός η αρχή του τέλους του Airbnb;
Photo: pixabay.com
Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb κλυδωνίζονται όσο και τα ξενοδοχεία από την κρίση του κορονοϊού όμως έχουν πολύ περισσότερα μειονεκτήματα.

Κωστής Χριστοδούλου

Ο τουρισμός εξαιτίας του κορωνοϊού έχει πατήσει εδώ και πάνω από 1 μήνα “pause” και αναμένει το πράσινο φως από τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές να ξεκινήσει ξανά να δραστηριοποιείται.

Αεροδρόμια, ξενοδοχεία, επιβατηγός ναυτιλία, ακόμη και οι νεόκοποι επιχειρηματίες που έχουν καταπιαστεί με το Airbnb μετρούν τις αντοχές τους για να δουν εάν και πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει η φετινή σεζόν. Ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα περιγράφουν αναμένουν να βάλουν “λουκέτο” εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός ήταν ξεκάθαρος. “Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμείνει η προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγειονομικούς όρους. Αυτό αφορά σε γενικούς κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων (…). Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να τεσταριστούν στο άνοιγμα αλλά να τεστάρεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου. Το ίδιο πρέπει να φυσικά να ισχύει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι , αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.”

Θέματα ασφάλειας και υγιεινής

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλικός διερωτήθηκε εάν τα μέτρα αυτά που αναμένεται να ληφθούν θα έχουν ισχύ ή αν θα εφαρμοστούν και στα μεμονωμένα καταλύματα που λειτουργούν μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb. “Θα έχει εξεταστεί το άτομο που πηγαίνει από διαμέρισμα σε διαμέρισμα για τον καθαρισμό; πως θα πιστοποιείται ότι έχει υπάρξει σωστός καθαρισμός των φίλτρων του air condition; θα προχωρήσει η Ελλάδα στην κίνηση που εφάρμοσε η Ισπανία ώστε τα καταλύματα αυτά να έχουν ξεχωριστή είσοδο ώστε να έρχονται οι μόνιμοι ένοικοι σε μικρότερη επαφή με τους επισκέπτες”, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι κατά της λειτουργίας τέτοιου είδους καταλυμάτων αλλά την θέσπιση κανόνων ώστε η αγορά να λειτουργεί επί ίσοις όροις.

Αν και οι δύο πλευρές “βράζουν στο ίδιο καζάνι” αυτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης δείχνει να δέχεται περισσότερα χτυπήματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τις ανησυχίες που ανέφερε πιο πάνω ο κ. Βασιλικός σίγουρα θα τις έχουν και όσοι σκοπεύουν να κάνουν χρήση τέτοιου είδους καταλυμάτων. Ανησυχίες που έχουν και μερικοί από τους ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με πλατφόρμες τύπου AirBNB για τα πρόσωπα που θα έρθουν σε επαφή.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς να εξετάζουν να διακόψουν – προσωρινά ή μόνιμα – την συνεργασία αυτή και να κινηθούν προς την ενοικίαση των διαμερισμάτων τους καθώς φοβούνται ότι θα αργήσουν αρκετό καιρό να δουν έσοδα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει αυτή την κίνηση, πυροσβεστικά η AirBNB από τα κεντρικά της ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250 εκατ. δολάρια προς τους οικοδεσπότες που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτό το ποσό αφορά αποκλειστικά τις ΗΠΑ η όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αβέβαιο μέλλον

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι όροι έχουν αντιστραφεί και δεν αποκλείεται και τις επόμενες εβδομάδες η AirBNB να πληρώσει “ενοίκιο” στους ιδιοκτήτες σε μία προσπάθεια να τους αποτρέψει από μαζική εκροή αγγελιών ακινήτων από την πλατφόρμα. Το θετικό είναι ότι η πλατφόρμα έλαβε πρόσφατα σημαντική ένεση ρευστότητας 1 δισ. δολαρίων από τις επενδυτικές εταιρείες Silver Lake και Sixth Street Partners. Άγνωστο είναι όμως αν και αυτά τα κεφάλαια θα είναι αρκετά εάν η κατάσταση συνεχισθεί και η εταιρεία θα πρέπει να χρηματοδοτεί τα μέλη της.

Στο αβέβαιο μέλλον της AirBNB αναφέρθηκε και η Wall Street Journal πριν από λίγες ημέρες κάνοντας λόγο για “κάψιμο χρημάτων” την περίοδο του κορωνοϊού στον τίτλο του θέματος της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κρατήσεις γνωρίζουν κάθετη πτώση, εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως στην αγορά της Αμερικής που είναι μακράν η μεγαλύτερη. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η εταιρεία – όπως και πολλές άλλες που ξεκίνησαν από startups – δεν μπορεί να περάσει σε κερδοφορία παρά την συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών της. Μάλιστα το 2019 δείχνει να είναι χρονιά ρεκόρ με τις ζημίες να ξεπερνούν τα 600 εκατ. δολάρια. Πολύ πιθανόν το 2020 να είναι η πιο κρίσιμη χρονιά της, καθώς και ο τζίρος της θα δεχτεί πλήγμα και τα αποτελέσματα της θα επηρεαστούν από τις παροχές που ήδη ξεκίνησε να καταβάλει.

Πηγή: NEWS247.gr