Είναι ο Τζο Μπάιντεν και η Τζάνετ Γέλεν πραγματικά ευεργετικοί για το Bitcoin;

Είναι ο Τζο Μπάιντεν και η Τζάνετ Γέλεν πραγματικά ευεργετικοί για το Bitcoin;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη πίστη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «καλή» για τα κρυπτονομίσματα.

των Jen Wieczner και David Z. Morris

Η τιμή του Bitcoin πλησιάζει τα 19.500 δολάρια και φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτο ότι το κρυπτονόμισμα, στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, θα θέσει ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 20.000 δολάρια. (Η ανοδική διάθεση είναι πραγματικά εμφανής, με τον Dow Jones Industrial Average να ξεπερνά την περασμένη εβδομάδα τις 30.000 μονάδες χθες).

Μέρος του ενθουσιασμού οφείλεται σε μια ευρέως διαδεδομένη πίστη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «καλή» για τα κρυπτονομίσματα.

Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων καλωσόρισε ακόμη και την επιλογή της υπουργού Οικονομικών του εκλεγμένου προέδρου, πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen. Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της για το Bitcoin, έχει δείξει ενδιαφέρον για την τεχνολογία blockchain.

Ωστόσο, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην συνδυάσουν την πιθανή κυβερνητική υποστήριξη για εικονικά περιουσιακά στοιχεία γενικά με την ανοδική πορεία για το Bitcoin συγκεκριμένα.

Θα θυμάστε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία Νομισμάτων (OCC) βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα τον Ιούλιο όταν ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρούν κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin. Η OCC είναι επίσης θερμός υποστηρικτής της θεώρησης των fintech startups ως τραπεζών και ήταν η υπηρεσία που τον περασμένο μήνα έδωσε στην εταιρεία SoFi, μια νεοσύστατη εταιρεία δανεισμού και επενδύσεων, υπό όρους έγκριση για τη δημιουργία μιας εθνικής τράπεζας.

Αλλά για να μην νομίζετε ότι αυτό προδιαθέτει για μια φιλική στάση της OCC απέναντι στο Bitcoin, ο Charles Calomiris, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Νομισμάτων, λέει:

«Όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε να μιλάμε για το Bitcoin, τόσο το καλύτερο. Το Bitcoin δεν είναι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων». Ο Calomiris λέει ότι η αστάθεια του Bitcoin, καθώς και η χρήση του για εγκληματικές συναλλαγές, το καθιστούν κατώτερο από τα σταθερά νομίσματα που βασίζονται σε blockchain, τα οποία και υποστηρίζει.

Δεν είναι σαφές εάν η τρέχουσα διοίκηση της OCC θα είναι μέρος της μελλοντικής κυβέρνησης του Μπάιντεν. Ο Calomiris και ο προϊστάμενος του, Brian Brooks, ο εν ενεργεία ελεγκτής νομισμάτων (και πρώην στέλεχος της Coinbase) θα μπορούσαν να παραμείνουν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ διόρισε τον Brooks για τη θέση του ελεγκτή για πενταετή θητεία.