Είναι πρόβλημα να εργάζεστε κατά τη διάρκεια της άδειάς σας;

Είναι πρόβλημα να εργάζεστε κατά τη διάρκεια της άδειάς σας;

Ξεχάστε ό,τι ακούτε εδώ κι εκεί. Το να δουλεύετε στις διακοπές σας δεν είναι κακό.

της Λόρα Βάντερκαμ

Κάθε χρόνο, όταν φτάνουν οι γιορτές ή το καλοκαίρι, διαβάζουμε για την αξία της πλήρους αποκοπής απ’ τη δουλειά και για το πόσο κακό είναι για τους ανθρώπους να μην «τραβούν την πρίζα» στις διακοπές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του TripAdvisor, 77% των Αμερικανών ανέφεραν ότι εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους πέρυσι. Μόλις βγήκε αυτή η έκθεση, ο Ρότζερ Ντόου, στέλεχος της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδίου, δήλωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Η εργασία κατά τη διάρκεια των διακοπών το μόνο που φέρνει είναι περισσότερο στρες».

Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να δουλέψει στις μέρες της άδειάς του, που δεν σχετίζονται με ανασφάλεια και στρες. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει πραγματικά αυτό που κάνετε ως δουλειά, και μπορεί να αντλείται προσωπική ικανοποίηση απ’ αυτό. Όμως, εάν πρόκειται να συνδυάσετε δουλειά με άδεια, βεβαιωθείτε ότι θα το κάνετε σωστά. Ιδού τρία χρήσιμα tips:

1. Μην αφήσετε τη δουλειά να πλημμυρίσει κάθε ώρα της ημέρας

Συγκεντρώστε ό,τι πρέπει να κάνετε και αφιερώστε 2-3 ώρες, κάποιες μέρες της αδείας σας. Μην επιτρέψετε στα email και στα τηλέφωνα να κυριεύσουν τις διακοπές σας με τρόπο που θα εκνευρίσει και εσάς και τους γύρω σας. Η ουσία είναι ότι θα υπάρχουν στιγμές της ημέρας που θα μπορείτε να ξεκλέψετε για δουλειά, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τους γύρω σας. Μπορεί οι υπόλοιποι να εκμεταλλευτούν τις διακοπές για ύπνο μέχρι αργά, και άρα δεν θα πάρουν χαμπάρι ότι ξυπνήσατε νωρίς. Ή μπορεί ο / η σύντροφός σας να πήγε να δει κάποιους φίλους. Εκμεταλλευτείτε το.

2. Εστιάστε στα μεγάλα και σημαντικά

Είναι πειρασμός να χρησιμοποιήσετε τη σχετική γαλήνη των διακοπών για να τσεκάρετε παλιά email και να ασχοληθείτε με λεπτομέρειες των πρότζεκτ που εκκρεμούν. Μην αναλωθείτε σ’ αυτά, ή τουλάχιστον όχι μόνο σ’ αυτά. Σκεφθείτε πώς θέλετε να εξελιχθεί η καριέρα σας το 2015, και θέστε στόχους για την επόμενη χρονιά. Η καθημερινή ρουτίνα συχνά δεν επιτρέπει να σκεφτούμε αυτές τις πιο αφηρημένες πτυχές της δουλειάς μας, και οι διακοπές προσφέρονται γι’ αυτό.

3. Τέλος, μην διακόπτετε τις διακοπές των άλλων

Επειδή εσείς θέλετε να δουλέψετε στις γιορτές δεν σημαίνει ότι το ίδιο θέλουν και οι άνθρωποι για τους οποίους εργάζεστε. Μόλις στείλετε ένα email, είναι αδύνατο να ελέγξετε την αντίδραση των άλλων. Γι’ αυτό, σώστε στο πρόχειρο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θέλετε να στείλετε, και τα στέλνετε μόλις επιστρέψετε στο γραφείο. Εφόσον και οι υπόλοιποι θα έχουν κάνει τις διακοπές τους, θα νοιώθουν αρκετά φρέσκοι για να ανταποκριθούν σε οτιδήποτε τους ζητήσετε.