Είναι τελικά υπερτιμημένη η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco;

Είναι τελικά υπερτιμημένη η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco;
Η απάντηση των διαχειριστών fund είναι «ναι».

του Adrian Croft

Οι αμφιβολίες συνεχίζουν να περιβάλλουν την ιστορική αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.

Σύμφωνα με μια έρευνα γνώμης όπου συμμετείχαν διεθνείς asset managers – οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 3.8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – εκτιμάται ότι οι μετοχές της Saudi Aramco που πωλούνται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι υπερτιμημένες κατά το ένα τρίτο. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 13% των ίδιων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων θα αγόραζε μετοχές στο τρέχον εύρος τιμών που έχει καθορίσει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και κοινοποιήθηκε στο Fortune από τη χρηματομεσιτική εταιρεία Bernstein. Η εξέλιξη αυτή είναι μια περαιτέρω ένδειξη ότι η υψηλή αποτίμηση αξίας της εταιρείας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αρχική δημόσια προσφορά της δεν είναι και τόσο δημοφιλής μεταξύ πολλών διεθνών επενδυτών.

Βεβαίως, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο από δυνητικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Και η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο φαίνεται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ, όταν θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβρη.

Η έρευνα της Bernstein – όπου συμμετείχαν συνολικά 31 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία, και η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την πλατφόρμα για θεσμικούς επενδυτές Procensus – διαπίστωσε ότι η Aramco θα πρέπει να χαμηλώσει την αποτίμησή της. Συγκεκριμένα, οι asset managers προτείνουν μια μέση αποτίμηση 1,26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ενεργειακό γίγαντα. Αυτό απέχει, φυσικά, πολύ σε σχέση με το εύρος τιμών 1,6 – 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που όρισε η Aramco για την αρχική δημόσια προσφορά της.

Εάν οι μετοχές φτάσουν, εν τέλει, στη μέγιστη αποτίμηση – η τελική τιμή θα καθοριστεί στις 5 Δεκεμβρίου – αυτό θα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα καταβάλλουν premium ύψους 35% σε σχέση με την τιμή της μετοχής που ορίζουν ως καταλληλότερη οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες θα επένδυαν στην Aramco με αποτίμηση 1.26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λιγότεροι από έναν στους επτά (μόνο το 13%) θα επένδυαν στην Aramco με αποτίμηση άνω των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το χαμηλότερο σημείο του εύρους τιμών στο οποίο προσφέρονται οι μετοχές σήμερα.

«Μπορεί οι επενδυτές να συμφωνούν ότι η Aramco έχει σαφή οικονομική ισχύ, αλλά η αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση και η περιορισμένη αύξηση των κερδών είναι λόγοι για τους οποίους η τρέχουσα αποτίμηση θεωρείται υπερβολική», ανέφερε η Bernstein, η οποία δεν συμμετέχει στην παροχή συμβουλών σχετικά με την αρχική δημόσια προσφορά του ενεργειακού κολοσσού.

Επιπλέον, η Bernstein δήλωσε ότι, για τους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η Aramco αποτιμάται σε επίπεδο «πάνω από αυτό που μπορεί εύλογα να δικαιολογηθεί από την αγορά».

Πηγή: fortune.com