Είναι το 2016 η χρονιά της επόμενης ύφεσης;

Είναι το 2016 η χρονιά της επόμενης ύφεσης;
epaselect epa05027675 Pedestrians are reflected in a stock market indicator board in Tokyo, Japan, 16 November 2015. Stocks across Asia were down in the first day of trading after the Paris terrorist attacks which left about 130 people dead. Japan's benchmark Nikkei 225 Stock Average closed down by 1.04 percent. Earlier in the day, the government announced that Japan sunk back into recession for the second time since Shinzo Abe became prime minister three years ago. Gross domestic product fell at an annualized rate of 0.8 percent in the third quarter from July to September. EPA/FRANCK ROBICHON

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ο κινεζικός κίνδυνος και η αμφισβητούμενη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν δίνουν καλές υποσχέσεις για το μέλλον.

του Άλαν Μάρεϊ

Είναι τελικά η πτώση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς προάγγελος μιας ύφεσης το 2016; Οι αναλυτές στις ΗΠΑ προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις εξελίξεις. Αφενός, η πλειοψηφία των οικονομολόγων δεν θεωρεί πιθανή την έλευση μιας ύφεσης. Αφετέρου, η πλειοψηφία των οικονομολόγων είναι συνήθως λάθος.

Ας δούμε λοιπόν πώς έχουν τα δεδομένα. Καταρχήν, μερικές καλές ειδήσεις:

– Το χρηματιστήριο είναι ένας αναξιόπιστος δείκτης για την πρόβλεψη μιας ύφεσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Σάμουελσον, οι αγορές «έχουν προβλέψει εννιά από τις τελευταίες πέντε υφέσεις».

– Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ είναι υγιή. Δεν είναι μόνο η προσθήκη 292.000 νέων θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, αλλά και η απουσία στοιχείων «υπερθέρμανσης» στην αύξηση των μισθών ή στις τιμές καταναλωτή.

– Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά η επίδρασή τους στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρή. Οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα πέρυσι ισοδυναμούσαν μόλις με 1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ιδού και μερικές κακές ειδήσεις:

– Η τρέχουσα περίοδος της επέκτασης αρχίζει και τραβάει πολύ χρονικά – πάνω από εξαετία. Η μέση διάρκεια της επέκτασης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν λιγότερο από πέντε χρόνια. Έχουν υπάρξει και μεγαλύτερες περίοδοι, αλλά οι τελευταίες τρεις διήρκεσαν λιγότερο από οχτώ χρόνια.

– Τα οικονομικά του πετρελαίου έχουν αντιστραφεί στις ΗΠΑ. Όχι πολύ καιρό πριν, οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου προκαλούσαν υφέσεις. Όμως, αυτή τη φορά η πτώση των τιμών ίσως επισπεύσει την ύφεση. Ένας αναλυτής της Morgan Stanley ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν ως και στα 20 δολάρια το βαρέλι.

– Παρά το χαμηλό επίπεδο αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα, η επίδραση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Συνεπώς, «ο παγκόσμιος κίνδυνος για την εγχώρια οικονομική επίδοση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και πολλές αναδυόμενες αγορές είναι εξαιρετικά μεγάλος», όπως επισημαίνει και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς.

Αν, λοιπόν, οδηγός σας είναι η ιστορία, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να προετοιμαστείτε. Μπορεί οι πιθανότητες μιας ύφεσης το 2016 να είναι λιγότερες από 50%, αλλά όχι πολύ λιγότερες. Και ως το 2017 αυτές οι πιθανότητες θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω…

Πηγή: fortune.com