Intale: Οι ψηφιακές καινοτομίες που αλλάζουν για πάντα τη λιανική

Intale: Οι ψηφιακές καινοτομίες που αλλάζουν για πάντα τη λιανική
Ο CEO της Intale, Γρηγόρης Γούσης, απαντά στα ερωτήματα του Fortune Greece για την εντυπωσιακή ανάπτυξη των τεχνολογικών της εφαρμογών.

Ένας… τσακωμός δύο πωλητών γνωστών εταιρειών σοκολάτας ήταν η σπίθα που άναψε την ιδέα της Intale και έφερε την πιο προσιτή και προσαρμοσμένη λύση για τη διαχείριση καταστημάτων μικρής λιανικής στην αγορά. Με αφορμή, λοιπόν, μια διαφωνία όσον αφορά τη μικροδιαχείριση εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν την εμπορική διαχείριση περιπτέρων και μίνι μάρκετ, τα οποία διαχειρίζονται εκατοντάδες κωδικούς και μεγάλη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, η αγορά γνώρισε από το 2010 μια σημαντική τεχνολογική εναλλακτική για τις καθημερινές της λειτουργίες. Πρώτα με τη «γέννηση» του i-kiosk το 2010, κι έπειτα με τη μετεξέλιξη σε Intale, η οποία ήρθε παράλληλα με τη μετάβαση στις ευκολίες που προσφέρει σήμερα το ψηφιακό «σύννεφο» (cloud).

Με προσαρμοσμένες λειτουργίες μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών που καλύπτουν τους κρίσιμους τομείς της εμπορικής διαχείρισης, της ανάλυσης δεδομένων, των οικονομικών στοιχείων, της διαχείρισης προσωπικού, των προμηθειών και των προσωποποιημένων πωλήσεων, τα προϊόντα της Intale οργανώνουν σε όλα τα επίπεδα τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής.

Ο Γρηγόρης Γούσης, CEO της Intale, δίνει στο Fortune Greece την πλήρη εικόνα της εταιρείας, μέσα από την εξέλιξή της και σε επιχειρηματικό, αλλά και σε τεχνολογικό επίπεδο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του i-kiosk, αν αναλογιστούμε ότι η αρχή έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία βιώναμε πολύ μεγάλες οικονομικές αλλαγές στη χώρα;

Η ιδέα προέκυψε όταν οι ιδρυτές της Intale έγιναν μάρτυρες μια διαφωνίας μεταξύ δύο πωλητών γνωστών εταιρειών σοκολάτας μπροστά από ένα περίπτερο για την καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων τους στο ράφι. Η οικονομική ύφεση είχε αρχίσει να μειώνει το καλάθι του καταναλωτή και η αξία της «μικρής» λιανικής μεγάλωνε. Έτσι, έπειτα από μια αναλυτική έρευνα στις ανάγκες των επαγγελματιών περιπτέρου και μίνι μάρκετ δημιουργήθηκε το i-kiosk, το πρώτο λογισμικό που απευθυνόταν αποκλειστικά στη «μικρή» λιανική.

Τί σήμανε το rebranding του i-kiosk σε Intale για τη συνέχεια και την επέκταση του business plan σας;

Το i-kiosk έγινε σύντομα πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς αποτέλεσε το «δεξί χέρι» στις καθημερινές τους ανάγκες. Κέρδισε πολλαπλά βραβεία καινοτομίας και προσέλκυσε επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Το rebranding του i-kiosk σε Intale σήμανε την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή, αυτή του cloud. Το Intale Point έγινε το πρώτο cloud λογισμικό λιανικής που παρέχει στους επιχειρηματίες real time πρόσβαση και πληροφόρηση για το κατάστημά τους ακόμα και από κινητό. Παράλληλα ενοποίησε τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεφυρώνοντας το κενό μεταξύ brand και τελικού σημείου πώλησης χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

Ποιες λύσεις προσφέρει η Intale και τι σας κάνει να διαφέρετε από τον ανταγωνισμό;

Η «καρδιά» της Intale είναι το Intale Point. Ένα έξυπνο, εύχρηστο, γρήγορο και απόλυτα αξιόπιστο σύστημα ταμειακής διαχείρισης. Γύρω από το Intale Point έχουμε αναπτύξει ένα οικοσύστημα εφαρμογών που καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη που μπορεί να έχει ο επιχειρηματίας, παρέχοντάς του δυνατότητες που μέχρι πρότινος διέθεταν μόνο μεγάλοι οργανισμοί. Από τη διαχείριση της αποθήκης και του προσωπικού του, μέχρι την ορθή τιμολογιακή πολιτική, το visual merchandising του καταστήματος και τις marketing ενέργειες που θέλει να πραγματοποιήσει. Προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας των FMCG’s με τα σημεία πώλησης, μέσω ειδοποιήσεων, με σκοπό την ενημέρωση του επιχειρηματία/εργαζόμενου για τυχόν αλλαγές τιμών, προσφορών κ.ά. Παράλληλα, μέσα από τη λειτουργία του Intale Point παράγονται πρωτογενή δεδομένα καταναλωτικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερης αξίας, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους οργανισμούς που βρίσκονται στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες σας και πόσο σας έχουν βοηθήσει να εξελιχθείτε;

Η Intale κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο στον κλάδο της μικρής λιανικής και συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά της. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί αντιμετωπίζουμε την κάθε μας συνεργασία ως «σημαντική». Από το μεμονωμένο περίπτερο ενός χωριού του νομού Τρικάλων μέχρι τον Όμιλο Μούχαλη και την Kiosky’s, η προσέγγισή μας παραμένει πάντα πελατοκεντρική. Παραμένουμε δίπλα στους πελάτες μας από τα πρώτα τους βήματα και συμμεριζόμαστε τη χαρά τους, καθώς ξεκινούν με ένα περίπτερο και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν τα 10-15 σημεία. Παράλληλα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ένα από τα πιο επιτυχημένα case studies των τελευταίων ετών, όπως το IQOS της Phillip Morris International, έχει επιλέξει και χρησιμοποιεί τα δικά μας συστήματα από την πρώτη μέρα του λανσαρίσματός του.

Για πάνω από μια δεκαετία, η Intale παρουσιάζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Πού βρίσκεστε σήμερα;

Ξεκινώντας από μερικούς πελάτες, μετρημένους στα δάχτυλα των δύο χεριών το 2010, και τζίρους που το μόνο που μπορούσαν να μας προσφέρουν ήταν κίνητρο για την επόμενη μέρα, έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.500+ σημεία σε Ελλάδα και Κύπρο, εξυπηρετώντας περισσότερες από 70 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως, συνολικού τζίρου άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για φέτος και ποια νέα projects αναμένουμε για το άμεσο μέλλον;

Το 2022 αποτελεί για εμάς μια χρονιά ορόσημο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι επενδύσαμε πάρα πολύ σε νέες τεχνολογίες και σε ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ο δεύτερος λόγος είναι η δράση «Ελλάδα 2.0» και τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Οι επιχειρήσεις του κλάδου πλέον έρχονται αντιμέτωπες με όρους όπως το myData, η άυλη σήμανση, το loyalty, τα marketplaces, το last mile κ.ά., και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε κάτι που μέχρι εχθές φάνταζε για αυτούς «πυρηνική φυσική». Το κράτος ενισχύει τις επιχειρήσεις δίνοντάς τους χρήματα και κίνητρα για να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Εμείς αποτελούμε τη βέλτιστη λύση σε όλα τα παραπάνω, και η στοχοπροσήλωσή μας φέτος αφορά στη διεύρυνση και ενίσχυση του πελατολογίου μας.

Τί σημαίνει για εσάς προσωπικά η πορεία από το 2010 μέχρι σήμερα; Πόσο έχετε αλλάξει από τότε και πώς βλέπετε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας στα επόμενα 10 χρόνια;

Πολλοί παρομοιάζουν το επιχειρείν με ένα ασταμάτητο roller coaster. Στην τεχνολογία, δε, αυτό το roller coaster είναι πάντα on steroids. Όντας εκ φύσεως adrenaline driven, φρόντισα από νωρίς να κλείσω θέση σε αυτό το τρενάκι μπροστά-μπροστά! Ο ρόλος μου είναι να εμπνέω τους συνεργάτες μου να έρχονται παρέα, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτά που έχουν αλλάξει, όμως, είναι κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία έρχονται μέσα από εμπειρίες που 10 χρόνια πριν δεν είχες, και είναι αυτά που θα σε συνοδεύσουν στα επόμενα χρόνια. Και τα επόμενα χρόνια θα βρουν την Intale να κινείται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, διαδραματίζοντας ακόμη σημαντικότερο ρόλο στον κλάδο του retail.

*Tο άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 24/06.