Internet of Things: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι

Internet of Things: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι

Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα προβλήματα που προκύπτουν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και το MIT Club of Greece διοργάνωσαν στα πλαίσια του κύκλου Technologies That Matter, την εκδήλωση Internet of Things: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναλυθούν οι εξελίξεις αιχμής στον τομέα του Internet of Things, να ανιχνευθούν τα οφέλη που δημιουργούνται, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και οι ευκαιρίες που αναδύονται για τους νέους επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας.

Την έναρξη πραγματοποίησε η Θεοδώρα Βαρβαρήγου, Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και συντονίστρια της εκδήλωσης, καλωσορίζοντας του παρευρισκόμενους και επισημαίνοντας τις παρεχόμενες δυνατότητες του Internet of Things καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν. Μέσα από τις 4 παρουσιάσεις σημαντικών ομιλητών σχετικά με τις προοπτικές που διαφαίνονται, την ανάλυση αξιόλογων case studies, και την ανοικτή συζήτηση, πάνω από 200 συμμετέχοντες διερεύνησαν συναρπαστικές τεχνολογικές εξελίξεις ενώ προβληματίστηκαν πάνω στη σύγκλιση και την αλληλεπίδρασή των διαδικτυακών τεχνολογιών αλλά και τις απαραίτητες βελτιώσεις της υπάρχουσας τεχνολογίας.

Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν ομιλητές με σημαντική διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα: ο Paul Jenkins, EMEA Digital Platform Architect, Oracle, ο Δημήτρης Λεονάρδος, VP Product Management, Econais, ο Άγγελος Μπλέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.), Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Emilio FrazzoliΚαθηγητής Αεροναυτικής και Αστροναυτικής, MIT.

Αναλυτικότερα, ο Paul Jenkins, στέλεχος της Oracle EMEA Advanced Technology Solutions και ειδήμων επιτυχημένων εφαρμογών στον ψηφιακό κόσμο του Cloud, Social, Mobile, Analytics και Internet of Things, ξεκίνησε με μία προσωπική πρόβλεψη δηλώνοντας πως μελλοντικά θα υπάρχουν περισσότερα ΙοΤ Infographics παρά διασυνδεδεμένες συσκευές. Επιπλέον τόνισε πως η πραγματική αξία του ΙοΤ θα προκύψει μόνο εφόσον οι όποιες τεχνολογικές εξελίξεις αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής. «Οι προκλήσεις», τόνισε, «εντοπίζονται στη σύνθετη αλυσίδα αξιών, τα υπάρχοντα πρωτόκολλα και πρότυπα, τη σωστή ενοποίηση συστημάτων καθώς και τα διάφορα θέματα ασφάλειας. Οι διασπαστικές τεχνολογίες –social, mobile, cloud, data και ΙοΤ- συνδυάζονται και ευθυγραμμίζονται προκειμένου να οδηγήσουν στις μεγάλες επιδιωκόμενες αλλαγές

O Δημήτρης Λεονάρδος, Αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων και ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας Econais, που δραστηριοποιείται στη διεθνή αγορά για ενσωματωμένες λύσεις συστημάτων Wi-Fi, επεσήμανε πως το ΙοΤ δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για την τεχνολογική καινοτομία και τη διαρκώς κλιμακούμενη προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρηματικότητα. Συστηματικές έρευνες αγοράς εκτιμούν πως ο αριθμός των «έξυπνων» συσκευών θα ανέλθει στα 50 δισ. (8/άτομο) έως το 2020. Συνέχισε εντοπίζοντας τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν: α) δυσκολίες για τους προγραμματιστές, β) η πολυπλοκότητα, ανασφάλεια και αναξιοπιστία για τους χρήστες, γ) η πληθώρα και ποικιλομορφία των standards, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε την προσέγγιση, τη στρατηγική και τις λύσεις (WiSmart) που η Econais αναπτύσσει και προσφέρει στους πελάτες της.

O Άγγελος Μπλέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής  Η.Μ.Μ.Υ., του Πολυτεχνείου Κρήτης, εστίασε την ομιλία του στο έργο της ερευνητικής του ομάδας, που ασχολείται με την φτηνή, ασύρματη διαδικτύωση φυτών, με στόχο το αποδοτικό πότισμα και την εξοικονόμηση νερού, την παρακολούθηση της υγείας μεγάλου πληθυσμού φυτών και τη γεωργία ακριβείας και τέλος, την κατανόηση των μηχανισμών επικοινωνίας μεταξύ των φυτών. Η ασύρματη τεχνολογία ΙοΤ που ανέπτυξαν είναι φτηνότερη από την κλασσική/συμβατική τεχνολογία Marconi, κλιμακώνεται πιο εύκολα και ευελπιστούν να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον γεωργό, τον γεωπόνο, το βοτανολόγο, τον ερευνητή. Επίσης επιδιώκουν να προωθήσουν την εξοικονόμηση νερού με τεχνολογίες ΙοΤ ακόμα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, που είναι το πρόβλημα της πείνας.

Ο Emilio Frazzoli, Καθηγητής Αεροναυτικής και Αστροναυτικής στο MIT, υπογράμμισε πως τα αυτόματα αυτοκίνητα δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας ούτε αποκλειστικό αντικείμενο έρευνας τεχνολογικών κολοσσών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν παραδείγματα μικρότερων οργανισμών που δημιουργούν και παράγουν αυτόνομα οχήματα ενώ σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο πραγματοποιούνται δοκιμές με αυτόνομα οχήματα που στοχεύουν στη βελτίωση της μετακίνησης, τη μείωση του κόστους της αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα οφέλη συνολικά εντοπίζονται στην παρεχόμενη οδική ασφάλεια, την κλιμακούμενη αποσυμφόρηση, την χρηστική ευκολία, την προστασία του περιβάλλοντος, την άνοδο της παραγωγικότητας αλλά και τα συνακόλουθα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

Για περισσότερες  πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του MITEF Greece καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου όπου το ενημερωτικό υλικό σχετικά με την εκδήλωση Technologies That Matter: Internet of Things, θα ανανεώνεται διαρκώς.