Invent ICT: Επιχειρείν με «όπλο» την τεχνολογία

Invent ICT: Επιχειρείν με «όπλο» την τεχνολογία

Πώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Mε 12 καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα στο χώρο της τεχνολογίας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων INVENT ICT, που στηρίζει η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευάγγελος Σιώκας, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ, Project Manager του INVENT ICT, αναλύει τους στόχους του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι αποβλέπει στην υποστήριξη φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων του ΕΜΠ, αλλά και των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς), στην εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στην ανάδειξη πρωτότυπων ιδεών στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και της αξιοποίησής τους σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Όπως αναφέρει, ένα σύνολο 12 ομάδων ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και είναι έτοιμες να λανσάρουν στην αγορά λύσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στους τομείς της της υγείας, του τουρισμού, του gaming, αλλά και του αθλητισμού. Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Σιώκα, είναι το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς πάνω από το 30% των μελών των ομάδων που έφτασαν στην τελική φάση του προγράμματος, διαθέτει διδακτορικό, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα μέλη είναι υποψήφιοι διδάκτορες και απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών.

Παράλληλα, ο κ. Σιώκας σημειώνει ότι βασικός στόχος του δεύτερου κύκλου αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης ομάδων που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και η διεύρυνση του πεδίου δράσης του προγράμματος, καθώς ήδη εντάσσεται το Πανεπιστήμιο Πατρών στα συνεργαζόμενα ιδρύματα. «Θεωρούμε ότι συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου της επιχειρηματικότητας με νέα εγχειρήματα που αξιοποιούν τη γνώση και, ταυτόχρονα, βοηθούν στην ανάσχεση της φυγής νέων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό» εκτιμά ο ίδιος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια στοιχεία θεωρεί ότι αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την επιτυχία ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος, ο κ. Σιώκας απαντά ότι η Ελλάδα παραδοσιακά δεν έχει πρόβλημα στην ποσοτική επιχειρηματικότητα, καθώς πάντα διέθετε ακόμη και στην περίοδο της κρίσης έναν υψηλό αριθμό νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ορθή αποτίμηση των δεδομένων της αγοράς, η δικτύωση και οι συνεργασίες, καθώς και ο διεθνής προσανατολισμός, μπορούν να την οδηγήσουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σχετικά με τον ρόλο της πολιτείας, ο κ. Σιώκας τονίζει ότι η πολιτεία μπορεί να συμβάλει, παρέχοντας κίνητρα που σχετίζονται με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και «τη συνολική αναβάθμιση του επιχειρηματικού μας συστήματος.

Η ψηφιακή οικονομία είναι μπροστά μας και η ταχύτατη προσαρμογή των επιχειρήσεών μας σε αυτό το περιβάλλον θα ωφελήσει το σύνολο της οικονομίας μας» υποστηρίζει.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιώκας σχολιάζει ότι ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, είναι η έλλειψη συστηματικών εργαλείων χρηματοδότησης. «Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στηρίζονται, κυρίως, σε ίδιους πόρους, οι οποίοι, όμως, δεν επαρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις για την ορθή ανάπτυξη της επιχείρησης. Άλλωστε, ακόμη και η πιο καινοτόμα ιδέα χρειάζεται “καύσιμα”, χρειάζεται χρηματοδοτική υποστήριξη, ώστε να μπορέσει να λανσάρει επιτυχώς το προϊόν της στην αγορά και να συνεχίσει βιώσιμα την ανάπτυξή της» υπογραμμίζει ο κ. Σιώκας, προσθέτοντας ότι, κατά την τρέχουσα περίοδο, αρχίζουν να αναπτύσσονται κάποια σχήματα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, «ωστόσο, θα πρέπει οι επενδυτές να επιδεικνύουν υπομονή».