Ιωάννα Τζίκα (ΚΟΝ.Β.Α.): «Ο κορωνοϊός μας έμαθε να λειτουργούμε με πρόγραμμα»

Ιωάννα Τζίκα (ΚΟΝ.Β.Α.): «Ο κορωνοϊός μας έμαθε να λειτουργούμε με πρόγραμμα»
Το επενδυτικό πλάνο των 2 εκατ. ευρώ, η έμφαση στην εξωστρέφεια και η άνοδος στις πωλήσεις με "αιχμή του δόρατος" το brand Trata.

Τα τελευταία 15 χρόνια περνάει κάθε ημέρα της στην οικογενειακή επιχείρηση, αναζητώντας τρόπους να προσφέρει τα πιο νόστιμα κονσερβοποιημένα ψαρικά στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Έχοντας αποκτήσει γνώση του τρόπου λειτουργίας διαφόρων τμημάτων, το 2015 αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία ,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν που στιγματίστηκε από τα capital controls. Η 32χρονη τότε Ιωάννα βρέθηκε στο τιμόνι της Κονσερβοποιοίας Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝ.Β.Α.) από το Κιλκίς, η οποία αποτελεί σήμερα, μια από τις πιο μοντέρνες και προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκτός από το ειδικό βάρος της παράδοσης και της ιστορικής συνέχειας είχε να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα σε διοικητική θέση ευθύνης.

Επί των ημερών της, και πιο συγκεκριμένα την τελευταία τριετία, το brand Trata, που θεωρείται το αντίπαλο δέος της ιταλικής Rio Mare και της Calvo,  έχοντας ως «ναυαρχίδα» τον καπνιστό τόνο, τριπλασίασε τις πωλήσεις, οι οποίες συνολικά για το 2019 άγγιξαν τα 29 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα άνοιξε τον δρόμο και στη «βαρετή» μέχρι τότε υποκατηγορία «Τονοσαλάτες». Το αποτελεσματικό management και οι οικονομικές επιδόσεις της ΚΟΝ.Β.Α. ήταν άλλωστε τα στοιχεία χάρη στα οποία η 37 σήμερα Ιωάννα Τζίκα συμπεριελήφθη στη λίστα 40under40 του Fortune για το 2020.

Στόχος της είναι σε πέντε χρόνια από τώρα η εταιρεία να παραμένει πρωτοπόρος στον κλάδο της και leader στην αγορά του είδους. Θα ήθελε, όπως λέει, να γίνει ένα fusion του παραδοσιακού της χαρακτήρα με μοντέρνα στοιχεία και χαρακτηριστικά της πιο σύγχρονης κουζίνας που θα ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ένα επενδυτικό πλάνο κοντά στα 2 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων με καινούργια πιο φιλικά στο περιβάλλον και με τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής που θα επιτρέψει την ένταξη νέων προϊόντων – πέρα από τα συνηθισμένα – τα οποία απαιτούν ιδιαίτερες προδιαγραφές.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της θέσης μου και να δικαιώσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Ιδιαίτερη πρόκληση στάθηκε το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital control μόλις 3 μήνες από τη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνση της εταιρίας το οποίο απαιτούσε από μένα γρήγορες αποφάσεις για προσαρμογή στη νέα τάξη πραγμάτων διασφαλίζοντας πάντα την κερδοφορία της εταιρίας» λέει στο fortunegreece.com η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΚΟΝ.Β.Α.

Η ίδια πιστεύει πως η διοίκηση μιας εταιρίας, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα, απαιτεί ένα ξεκάθαρο πλάνο, δύσκολες αποφάσεις, σωστούς συνεργάτες και συνεχή προσωπική εξέλιξη ώστε να παραμείνει κανείς σχετικός σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής, αλλά σωστής οργάνωσης. Προσθέτει πως το να δουλεύει σε μια οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας καθημερινή επαγγελματική τριβή με κοντινούς της ανθρώπους σαφώς και αποτελεί μια ιδιαίτερη συνθήκη που όμως διαχειρίζεται με ανοιχτή και δημιουργική επικοινωνία.

Το 2019, παραδέχεται, πως ήταν μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες που παρόλα αυτά απέφερε 3% αύξηση τζίρου στα 29 εκατ. ευρώ. Όσο για το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς, καταγράφεται άνοδος +22,3% όπου το 16% προέρχεται από την ελληνική αγορά και το 6,3% από τις εξαγωγές. Το γεγονός δε ότι δεν υπήρχε παρουσία στο κανάλι της HORECA, που επλήγη δραματικά από τον κορωνοϊό, εξασφάλισε ότι οι απώλειες θα ήταν μηδενικές από το συγκεκριμένο κανάλι διανομής.

Η κα Τζίκα εξηγεί πως η ΚΟΝ.Β.Α., ως κρίκος της αλυσίδας των τροφίμων, κατά την διάρκεια του κορωνοίου, συνέχισε με αμείωτο ρυθμό την παραγωγή της, τηρώντας πάντα τις οδηγίες και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής προστασίας. Συμπληρώνει πως το μάθημα που λάβαμε ως πολίτες από αυτή την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση είναι πώς να οργανώσουμε αποτελεσματικά το πρόγραμμά μας αν δουλεύουμε από το σπίτι, πώς να οργανώνουμε ένα Meeting μέσω πλατφόρμας, ενώ κληθήκαμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας πιο σωστά. Για εκείνη το πιο σημαντικό Tip παραγωγικότητας είναι το να έχουμε πρόγραμμα, όσο απλό και αν ακούγεται!

Παράλληλα, συμβουλεύει κάθε νέο επιχειρηματία να μη φοβάται να είναι τολμηρός και να προσπαθεί να μετακινείται και να “βλέπει” από όσες περισσότερες οπτικές γωνίες μπορεί. Να μην ερωτεύεται τις ιδέες του αλλά να τις εμπλουτίζει. «Μια αντίστοιχη συμβουλή είχα δεχθεί και εγώ και αφορούσε την ολιστική οπτική της εταιρίας, με απλά λόγια να γνωρίζω τη δουλειά από πολλές διαφορετικές πλευρές και θέσεις» αναφέρει.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν Αμερική, Σκανδιναβία και Ηνωμένο Βασίλειο

Στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει η ΚΟΝ.Β.Α. πιο εμπορικός κωδικός είναι η Σαρδέλα πικάντικη TRATA που είναι στην κορυφή των προτιμήσεων χρόνια τώρα. Ακολουθούν οι κωδικοί του Τόνου καπνιστού TRATA που περιλαμβάνει και τις νέες σχετικά τονοσαλάτες με φακή και κινόα, που διαφοροποιούνται από τις κλασικές μεξικάνα & καλαμπόκι. Στους κόλπους της επιχείρησης απασχολούνται συνολικά 234 εργαζόμενοι με το μερίδιο στο σύνολο της αγοράς να είναι σε όγκο 29,7% και σε αξία 28,6%. Είναι ουσιαστικά leader στις κατηγορίες Σαρδέλας με ποσοστό 60,4%, Γαύρου 94,8%, Φιλέτα σκουμπριού 58,7%, Φιλέτα ρέγγας 92,1%, Καλαμάρι 62,7% και followers στην κατηγορία του Τόνου με 14,4% και της Τονοσαλάτας με 15,7%.

Λίγο η πεπερασμένη ελληνική αγορά, λίγο η δυναμική των προϊόντων που μπορούν να σταθούν επάξια στα ράφια αλυσίδων του εξωτερικού, σε συνδυασμό και με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, έστεψαν τη διοίκηση της ΚΟΝ.Β.Α. στην εντατικοποίηση και την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς από το παρελθόν και το 2019 κλείσαμε με τις εξαγωγές μας να αντιπροσωπεύουν το 14,3% της συνολικής μας δραστηριότητας. Τα Βαλκάνια, η Κύπρος, η Πολωνία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η ελληνική ομογένεια της Αμερικής, και το Βέλγιο είναι οι βασικές χώρες που έχουμε παρουσία, είτε σαν Branded κωδικοί, είτε σαν ιδιωτικής ετικέτας. Επιπλέον βρισκόμαστε σε όλη την Ευρώπη μέσω της ιδιωτικής ετικέτας μεγάλης αλυσίδας supermarket. Είμαστε σε συζητήσεις και μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι τοπικές αλυσίδες της Αμερικής, η Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο» αποκαλύπτει.

Αν στην περίπτωση του ελληνικού ελαιόλαδου και του κρασιού ισχύει ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής στις διεθνείς αγορές, που κερδίζει στα σημεία και έχει μεγαλύτερη διείσδυση, όχι λόγω ποιότητας, αλλά λόγω καλύτερου marketing, είναι η Ιταλία και η Ισπανία, για τα κονσερβοποιημένα ψαρικά και θαλασσινά ισχυρότερος αντίπαλος θεωρείται η Ταϊλάνδη -ο μεγαλύτερος παραγωγός τόνου στον κόσμο- οι Φιλιππίνες και η Γκάνα. Ωστόσο, στην εσωτερική αγορά ο ανταγωνισμός στις κατηγορίες του τόνου/τονοσαλάτες είναι από την Ιταλία.