ΙΟΝ: Ώθηση από τις εξαγωγές και επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη διετία

ΙΟΝ: Ώθηση από τις εξαγωγές και επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη διετία
Με ρυθμό 24,81% «έτρεξαν» οι εξαγωγές το 2021 - Σταθερές οι πωλήσεις στην Ελλάδα - Ανθεκτική κερδοφορία στις αντίξοες συνθήκες για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία.

Από καλή βάση ανοίγει ο νέος κύκλος ανάπτυξης για την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, σε συνέχεια της συμφωνίας με την Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου,για απόκτηση του 45% των μετοχών, με δικαίωμα μελλοντικά να αποκτήσει την πλειοψηφία, η οποία έλαβε και σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΙΟΝ ΑΕ που αναρτήθηκε προ ημερών στο ΓΕΜΗ, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 2,35% το 2021 στα 121,7 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις πληθωριστικές πιέσεις, ισχυρές ήδη από το β’ εξάμηνο του 2021 και ενισχυμένες λόγω της ενεργειακής κρίσης, την αναταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, την πανδημία καθώς και τη γεωπολιτική αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα μεγέθη της ΙΟΝ παρέμειναν ανθεκτικά. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές των εμπορευμάτων και οι μεγάλες αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία δεν επηρέασαν την σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών τόσο του ομίλου όσο και της μητρικής εταιρείας. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού, αφού στην εσωτερική αγορά οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές.

Οι επιδόσεις εντός και εκτός συνόρων

Ειδικότερα για τη μητρική εταιρεία ο κύκλος εργασιών το 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,89 εκατ. ευρώ ή 2,54% στα 116,69 εκατ. ευρώ. Στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις ανήλθαν σε 102,96 εκατ. ευρώ με οριακή αύξηση 0,02% συγκριτικά με το 2020. Στις αγορές του εξωτερικού πάντως οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά και η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 13,73 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με αύξηση 24,81%. Την μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Λιβύη και η Ρωσία. Οι πωλήσεις στην Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία καλύπτονται από την θυγατρική μονάδα στη Σόφια. Το 41% του συνόλου των εξαγωγών ήταν σε χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο σε Τρίτες χώρες.

Επενδύσεις και νέα προϊόντα

Εντωμεταξύ η ΙΟΝ συνέχισε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της αποβλέποντας στην σταθερή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της. Συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-2021 και σχεδίασε, παρήγαγε και κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια του 2021 ένα σημαντικό αριθμό από νέα προϊόντα στο κλάδο της σοκολάτας. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής: σοκολάτα ΙΟΝ γάλακτος “smooth and creamy” και “double”, σοκολάτα γάλακτος Βreak Me Crunchy Popcorn, σοκολατίνια “selection”, σοκολάτα κουβερτούρα 60% κακάο, ION Compound Γάλακτος, ΙΟΝ Compound Λευκή, σοκολάτα ΙΟΝ Dark “No Added Sugar” με superfruits, nucrema ΙΟΝ 30% λιγότερη ζάχαρη, ION Protein Caramel, ION αμυγδάλου “Vegan” και ION φουντουκιού “Vegan”.

Όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση που υπογράφει η Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ., τα νέα προϊόντα είχαν πολύ θετική αποδοχή από τον καταναλωτή και την αγορά γενικότερα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη καθιερωθεί και αναμένεται κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιόδου να κινηθούν ανοδικά και να σταθεροποιήσουν την θέση τους στα σημεία πώλησης και στην προτίμηση των καταναλωτών. Εκτός από αυτά η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης πολλές προωθητικές συσκευασίες των προϊόντων της οι οποίες διατίθενται στο χονδρεμπόριο αλλά και πολυσυσκευασίες οι οποίες απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή. Κατά την διάρκεια του έτους η ΙΟΝ αναβαθμίσαμε την συσκευασία των προϊόντων, πραγματοποιώντας σειρά βελτιώσεων ώστε, αφενός να διασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και αφετέρου, να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα των προϊόντων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων 674 άτομα και κύκλο εργασιών κοντά στα 117 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.