ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο- Στο 104,2 ο δείκτης

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο- Στο 104,2 ο δείκτης
Καλύτερες προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και της ανόδου της τρέχουσας ζήτησης. Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στον μεταποιητικό τομέα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνει ενίσχυση τον Ιούνιο, στις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μονάδες), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρία του ΙΟΒΕ στον τομέα της Βιομηχανίας.

Το γεγονός αυτό, τονίζει το ΙΟΒΕ, αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο, σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενσωματωθεί η επίδραση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Επιπροσθέτως, η επιτυχής έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιφέρει συγχωνεύσεις μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων αντανακλούν μια αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Τέλος, η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, ενώ η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζει και την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου του 2019 ανήλθαν στα €4,8 δισεκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανοδική ήταν ή τάση και στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 3,9%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €10,7 δισεκ. Όσο αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο τετράμηνο του 2019, αυτές ξεπέρασαν τα €7,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5,3% (από €7 δισεκ. ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνεται ηπιότερη άνοδος, κατά 5,7%, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 2,2%, προσεγγίζοντας τα €5,5 δισεκ. Ελαφρώς ηπιότερη ήταν η άνοδος στο σύνολο των αγαθών (+5,0%), με το ελλειμματικό ισοζύγιο να ξεπερνά οριακά τα €7,2, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6% το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σχεδόν στα €13 δισεκ. (από €12,2 δισεκ.), σημειώνοντας ενίσχυση της τάξης του 5,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σχεδόν στα €5,6 δισεκ. (+6,6%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, βελτίωση σημειώνεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε ήπια, με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.

Αναλυτικότερα:

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε στις +27 (από +25 μονάδες), με το 39% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 15%) μείωσή της.

Ο δείκτης για τις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε στις +12 (από +10) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει τόνωση της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να ανέρχεται στο 21% (από 23%) και το 9% (από 13%) να αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο (στις +29 μονάδες το ισοζύγιο), με το 42% (από 43%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση το προσεχές χρονικό διάστημα και το 13% (από 14%) μείωσή τους. Το ισοζύγιο εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις σημείωσε ήπια βελτίωση, στις +19 (από +15) μονάδες, με το 35% (από 33%) των ερωτηθέντων να αναμένει άνοδό τους.

Όσο αφορά στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφονται μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκαν κατά 4 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις +10 μονάδες, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, όπου, αν και ο δείκτης παρέμενε σε αρνητικό έδαφος, βελτιώθηκε ήπια (-10 από -12 μονάδες το ισοζύγιο), σε αντίθεση με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις +21 (από +28) μονάδες.

Αναφορικά με το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, ο σχετικός δείκτης σημείωσε επιδείνωση στις -4 (από +1) μονάδες, με το 86% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές το επόμενο τρίμηνο και το 5% (από 10% ) να προβλέπει ενίσχυση. Ως προς την τάση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνεται μείωση τον Μάϊο σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά 1,0%, ενώ ηπιότερη είναι η εξασθένιση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, όπου ο δείκτης υποχωρεί κατά μόλις 0,2%.

Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώνεται τον Ιούνιο στις -12 (από -14) μονάδες, με το 27% (από 28%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% (από 14%) να αναφέρει το αντίθετο.

Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει αμετάβλητο τον Ιούνιο, στις +13 μονάδες, με το 22% των επιχειρήσεων σταθερά να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 9% να δηλώνει το αντίθετο.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής βελτιώθηκαν οριακά, στους 4,8 (από 4,6) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να κινείται και αυτό υψηλότερα, στο 72% (από 70,3%). Όπως έχει ήδη επισημανθεί και σε προηγούμενα δελτία, μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών ποικίλουν. Αναλυτικά:

Σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ήταν ανοδική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,9 (από 98,9) μονάδες. Παρά την ενίσχυση του δείκτη, σημειώθηκε ήπια υποχώρηση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν αισθητά, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες να ενισχύονται. Αναλυτικότερα, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή ενισχύθηκε, στις +30 (από +25) μονάδες, σε αντίθεση με το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης, το οποίο σημείωσε περαιτέρω εξασθένιση στις -16 (από-15) μονάδες. Πτωτική ήταν η τάση για τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων στις +11 (από +16) μονάδες, και για τις εξαγωγές, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +20 (από +29) μονάδες. Όσον αφορά στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των 8 μονάδων φαίνεται να βελτιώνεται, στις +11 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις τιμές, πέρασε σε αρνητικό έδαφος, στις -7 (από +4) μονάδες.

Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης ενισχύθηκε έντονα, στις 107,8 (από 93,8) μονάδες, τάση η οποία διαμόρφωσε και τη δυναμική στο σύνολο της Βιομηχανίας. Η σημαντική ενίσχυση της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες (+30 από -4 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο) επηρέασε θετικά τον δείκτη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται σημαντικά, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, στις -9 (από -24) μονάδες. Ανοδική τάση σημειώνεται στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα, με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις +19 (από +9) μονάδες, ενώ οι εξαγωγικές προοπτικές βελτιώνονται, στις +41 (από +33) μονάδες. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης ο δείκτης σημειώνει σημαντική ενίσχυση, στις +30 (από -8) μονάδες, ενώ ηπιότερη καταγράφεται η άνοδος στις τιμές στις +7 (από +3) μονάδες, με το 92% των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα.

Τέλος, μικρή εξασθένιση σημείωσε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 107,2 (από 109,2) μονάδες, καθώς η υποχώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή τους τους 3-4 ερχόμενους μήνες δεν αντισταθμίστηκε από τις ελαφρώς θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή κατέγραψε μείωση, στις +25 (από +31) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης σημειώνει οριακή βελτίωση, στις -9 (από -10) μονάδες. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα καταγράφουν οριακή βελτίωση, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις +11 (από +10) μονάδες, σε αντίθεση με τις εξαγωγές, όπου ο σχετικός δείκτης υποχωρεί στις +19 (από +25) μονάδες. Πτωτική πορεία σημείωσαν οι προβλέψεις για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 11 (από +17) μονάδες, και το ισοζύγιο για τις τιμές (από -2 στις -3 μονάδες).