ΥΠΕΞ: Υπέρ αναλογικής απάντησης στο «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης χημικών

ΥΠΕΞ: Υπέρ αναλογικής απάντησης στο «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης χημικών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου για τις εξελίξεις στη Συρία - Για «προαναγγελία συμμετοχής σε στρατιωτική επέμβαση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία και ψυχραιμία, αλλά και πλήρη αίσθηση των διεθνών συσχετισμών τις εξελίξεις», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Βενιζέλος καταδίκασε εκ νέου το «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης χημικών όπλων και ετάχθη υπέρ μιας αναλογικής απάντησης στους υπευθύνους με αποτέλεσμα, όμως, τόνισε πως η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου της σύμβασης της «Γενεύης ΙΙ» για να είναι βιώσιμη.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις και τα ειδικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, περιλαμβανομένων των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και Εκκλησιών και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων, έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τη Συρία «ιδιαίτερα επικίνδυνη», πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση και τάσσεται στο πλευρό των λαών της περιοχής που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, ενώ τόνισε επίσης τη συνέπεια της Αθήνας έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησης Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, κατηγορεί με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση πως «προαναγγέλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία, παραβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την περιοχή συνολικά», κι επανέλαβε το αίτημά του για ενημέρωση του Κοινοβουλίου στο θέμα της συριακής κρίσης.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Συρία, παρέχοντας οποιουδήποτε τύπου διευκόλυνση ή κάλυψη. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ενεργών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος και της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, μέσα από την ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις», δηλώνει ακόμα στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα για Συρία: «Καμία απόφαση για χτύπημα»

Σχέδιο «Εστία» στην Κύπρο
Οι εξελίξεις στη Συρία ανησυχούν ιδιαίτερα και την Κύπρο, η οποία αποτελεί την πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στην «καυτή» περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Σταύρος Αυγουστίδης, σε περίπτωση σύρραξης στη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία», το οποίο προνοεί την παροχή διευκολύνσεων για όσους ξένους υπηκόους θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστίδη, η Κύπρος δεν αναμένει κύμα προσφύγων από τη Συρία, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτων χωρών θα μπορούν να φιλοξενηθούν για μικρή χρονική περίοδο, ώστε ακολούθως να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πως η Μεγ. Βρετανία έστειλε για προληπτικούς σκοπούς έξι αεροσκάφη τύπου Typhoon στη βάση της στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΞ: «Κανένα επίσημο αίτημα συνδρομής για τη Συρία»

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας