ΗΠΑ: 55 μεγάλες εταιρείες πλήρωσαν μηδέν δολάρια σε φόρους  

ΗΠΑ: 55 μεγάλες εταιρείες πλήρωσαν μηδέν δολάρια σε φόρους  
Photo: pixabay.com

Μπορεί οι ενώσεις των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων να αντιδρούν στις προτεινόμενες αυξήσεις της εταιρικής φορολογίας που προωθεί ο Biden για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο υποδομών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μια νέα έκθεση αναφέρει ότι δεκάδες αμερικανικές εταιρείες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρους επί των κερδών τους το 2020.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής (ITEP), τουλάχιστον 55 εισηγμένες εταιρείες απέφυγαν να καταβάλλουν ομοσπονδιακό φόρο πέρυσι, αν και συνολικά εμφάνισαν 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ φόρων!

Η ομάδα αυτών των εταιρειών περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες του δείκτη S&P 500 και της λίστας Fortune 500 από μια ποικιλία τομέων και κλάδων, όπως οι Nike, Salesforce, FedEx και Archer Daniels Midland.

Από αυτές τις 55 εταιρείες, οι 26, σύμφωνα με τα ευρήματα του ITEP, δεν έχουν πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους εταιρικού εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια – αν και κατέγραψαν κέρδη και τα τρία αυτά χρόνια, και κέρδη ύψους 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τριετία συνολικά…

«Παραθυράκια»

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν βρει «παραθυράκια» με τα οποία προφυλάσσουν τα κέρδη τους από την ομοσπονδιακή φορολογία «εδώ και δεκαετίες», ενώ τονίζουν ότι ο Νόμος περί Μείωσης της Φορολογίας και Δημιουργίας Θέσεων Εργασίας της κυβέρνησης Trump «απέτυχε να λύσει το πρόβλημα της φοροαποφυγής, αν δεν το έκανε και χειρότερο».

Με τον συγκεκριμένο νόμο, η εταιρική φορολογία μειώθηκε από το 35% στο 21% και δόθηκε στις εταιρείες μια σειρά από εργαλεία για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, απαλλάσσοντας από τη φορολόγηση τις επενδύσεις κεφαλαίου. Άλλες φοροαπαλλαγές αφορούν τις δαπάνες για έρευνα & πειράματα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εν μέσω του κορονοϊού, ο Νόμος CARES έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, καθώς επέτρεψε στις εταιρείες να αντισταθμίσουν φορολογικά τα κέρδη των παρελθόντων ετών με τωρινές ζημιές. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, οι 55 εταιρείες που απέφυγαν να πληρώσουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2020 «εξασφάλισαν φοροαπαλλαγές ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Νόμο CARES».

Αν αυτές οι 55 εταιρείες είχαν καταβάλλει τον φόρο 21% επί των κερδών τους για το 2020, θα πλήρωναν συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Αντίθετα, κατέληξαν με φοροαπαλλαγές ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο του Biden για τη χρηματοδότηση των υποδομών προβλέπει αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο 28% και φορολόγηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό, για να καλυφθούν οι εκτεταμένες δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων των ΗΠΑ και το Business Roundtable αντιδρούν με σφοδρότητα στο σχέδιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της εταιρικής φορολογίας θα θέσει εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.