ΗΠΑ: Ανοιχτός ο Τραμπ σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς αλλά υπό προϋποθέσεις

ΗΠΑ: Ανοιχτός ο Τραμπ σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς αλλά υπό προϋποθέσεις
epa07148621 US President Donald J. Trump delivers remarks during a press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 November 2018. Republicans expanded their majority in the Senate, but lost their majority in the House. EPA/SHAWN THEW

Φανερά εκνευρισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

Ένας φανερά εκνευρισμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σήμερα στο πόντιουμ του Λευκού Οίκου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου σε σχέση με το αποτέλεσμα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών που είδε τους Δημοκρατικούς να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Και παρότι ο ίδιος εμφανίστηκε ψύχραιμος κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία σειρά επικριτικών σχολίων προς τους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «fake news» και ζητώντας συχνά να καθίσουν στη θέση τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα ειρωνεύτηκε τους Ρεπουμπλικάνους που απέφυγαν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία μαζί του και οι οποίοι δεν εκλέχθηκαν, αναφερόμενος κατ’ όνομα στους υποψηφίους.

Νωρίτερα μέσω Twitter o Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «πολύ μεγάλη νίκη» στις ενδιάμεσες εκλογές. «Όσοι εργάστηκαν μαζί μου σ’ αυτές τις απίστευτες Ενδιάμεσες Εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα. «Όσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης», συνέχισε.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε το πρωί στην ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί. Είπε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι το κόμμα χρειάζεται νεότερη ηγεσία, θα πρέπει να την αναδείξουν και πάλι πρόεδρο της Βουλής. Η 78χρονη Πελόζι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 μέχρι το 2011, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν και πάλι την πλειοψηφία στο σώμα αυτό.

«Εντελώς αμερόληπτα, η Νάνσι Πελόζι αξίζει να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς. Αν τη δυσκολέψουν, ίσως να προσθέσουμε μερικές ρεπουμπλικανικές ψήφους. Έχει κερδίσει αυτή τη μεγάλη τιμή», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος προειδοποίησε τη νέα πλειοψηφία της Βουλής: «Αν οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων για να ερευνούν εμάς στη Βουλή, τότε θα αναγκαστούμε πιθανότατα να εξετάσουμε την πιθανότητα να τους ερευνήσουμε κι εμείς στη Γερουσία για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών και ένα σωρό άλλα πράγματα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τις έρευνες του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει καμία συνέργεια και πως η έρευνα δεν κάνει καλό στη χώρα.

«Πρέπει να τελειώσει, επειδή είναι πολύ κακή για τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα μπορούσα να την τερματίσω όποτε ήθελα, αλλά δεν το έκανα», είπε σε ερώτηση αν θα απολύσει τον Μιούλερ.«Δεν υπάρχει καμία συνέργεια» επέμεινε. «Ξοδεύουν πολλά χρήματα. Αλλά θα το αφήσω. Θα μπορούσα να την τερματίσω τώρα», τόνισε, δηλώνοντας ότι «δεν ανησυχεί» για την έρευνα αυτή. «Είναι μια φάρσα» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το χαρακτηρισμό του περί «κυνήγι μαγισσών».

Ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες και ποιος θα είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως φυσικά ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Στη συνέχεια ρώτησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου εάν θα δεχτεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. «Μάικ, θα είσαι ο συνυποψήφιός μου για την αντιπροεδρία;», τον ρώτησε ενώπιον των δημοσιογράφων. «Η απάντηση είναι ναι», συνέχισε. «Αυτό ήταν απρόσμενο αλλά αισθάνομαι πολύ ωραία», κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει απάντηση για το μέλλον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του υφυπουργού Ροντ Ρόζεσταϊν. Παράλληλα εξήρε την δουλειά του υπουργού Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκι.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα και διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε το τείχος». Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει μια «παράλυση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους. Και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Ρεκόρ συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 113 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τηλεοπτικού δικτύου CBS, αριθμός που ξεπερνά κατά πόλυ τα 83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 49% των εγγεγραμμένων, αν και το αμερικανικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό της.

Το CBS μετέδωσε ότι φέτος οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια σε ενδιάμεσες εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 συμμετείχαν 137 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για τις ΗΠΑ.