ΗΠΑ: «Δάσκαλος» φοροδιαφυγής η Credit Suisse

ΗΠΑ: «Δάσκαλος» φοροδιαφυγής η Credit Suisse

Βαριές οι κατηγορίες των αμερικανικών αρχών κατά της ελβετικής τράπεζας.

Η Credit Suisse «βοήθησε τους Αμερικανούς πελάτες της να κρύψουν τους ελβετικούς τους λογαριασμούς» και να γλιτώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους προς το αμερικανικό δημόσιο, υποστηρίζει έρευνα επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η τράπεζα άνοιξε ελβετικούς λογαριασμούς για περισσότερους από 22.000 πελάτες, με τις καταθέσεις να φτάνουν συνολικά τα 12 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες βοήθησαν τους πελάτες τους να δημιουργήσουν εταιρείες οφσόρ και να σχεδιάσουν τις συναλλαγές τους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην κινήσουν υποψίες.

Διαβάστε ακόμη: Το παγκόσμιο οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να ανθεί

Η Credit Suisse δεν σχολίασε την έκθεση.

«Τουλάχιστον από το 2001 έως το 2008, η Credit Suisse υιοθέτησε τραπεζικές πρακτικές οι οποίες οδήγησαν σε μια βιομηχανία φοροδιαφυγής», σχολιάζει η έρευνα. Όπως αναφέρεται, οι πρακτικές της τράπεζας περιλάμβαναν «αδήλωτους ελβετικούς λογαριασμούς»,  ή λογαριασμούς οι οποίοι «έκρυβαν την αμερικανική τους ταυτότητα».

Διαβάστε ακόμη: Οι τιμωρημένες τράπεζες καταδικάζουν τις παράνομες πρακτικές τους

Οι αμερικανικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε 14 ελβετικές τράπεζες για παροχή βοήθειας σε Αμερικανούς πλούσιους πολίτες με σκοπό τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ελβετική τράπεζα έχει βάλει στην «άκρη» το ποσό των 143 εκατ. ευρώ για τις νομικές διαμάχες με το αμερικανικό δημόσιο και τις διωκτικές αρχές, σε κρυφούς λογαριασμούς οφσόρ στην Ελβετία.