ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Powell στο «τιμόνι» της Fed – Πώς επηρεάζονται μετοχές και cryptos

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tην παραμονή του Jerome Powell ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αφού πρότεινε την παράταση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη.

Με αυτό τον τρόπο, ο Jerome Powell, που κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά και ένα εσωτερικό σκάνδαλο, με σειρά κεντρικών τραπεζιτών να επιδίδονται σε χρηματιστηριακές συναλλαγές, λίγο πριν από τα κολοσσιαία QE της Fed, επιβραβεύτηκε για τη συμβολή του στην αμερικανική και παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Ο πρόεδρος Joe Biden προέβη στη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, έπειτα από εβδομάδες εικασιών ότι μπορεί να πρότεινε ως πρόεδρο της Fed τη Lael Brainard.

Ωστόσο, η Brainard θα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αντί του Richard Clarida, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022.  

«Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία, πρέπει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη οικονομία μας και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Powell και η dr. Brainard θα εστιάσουν στη διατήρηση του πληθωρισμού και της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ο Biden σε δήλωσή του.

Οι υποψηφιότητες των Powell και Brainard θα απασχολήσουν τώρα τη Γερουσία. 

Η απόφαση να κρατήσει τον Powell στη θέση του, παρά το γεγονός ότι είναι Ρεπουμπλικανός, αντικατοπτρίζει την παράδοση μιας διακομματικής προσέγγισης όσον αφορά την κεντρική τράπεζα, με πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να έχουν ήδη χαιρετίσει την πιθανή διατήρηση του Powell στην προεδρία, παρά τη δύσκολη σχέση του τελευταίου με τον Trump.

H αντίδραση της αγοράς

Θετικά αξιολογεί η χρηματοοικονομική κοινότητα την παραμονή του προέδρου Jerome Powell στο «τιμόνι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σημειώνεται πως, μετά τη σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε έως και πέντε μονάδες βάσης.

Στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρώ, οι τιμές αντέδρασαν επίσης επιθετικά, καθώς οι traders προεξοφλούν ένα πρόσθετο ασφάλιστρο της Fed στα συμβόλαια του 2022 και του 2023. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ Δημοκρατικοί επιθυμούσαν την αντικατάσταση του Jerome Powell από την δρα Lael Brainard, που είχε διατηρήσει και δεσμευόταν για μια αυστηρή στάση απέναντι στην «ασυδοσία» των αγορών, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να τον κάνει αντιπρόεδρο, αντί του Richard Clarida.

Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την Commerzbank, δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη διαφοροποίηση, με τη Fed, διά στόματος Clarida, να έχει ήδη προαναγγείλει την επιτάχυνση της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, υπό τον Powell, υπήρχε ήδη μια αναπροσαρμογή ως προς τον ευέλικτο μέσο στόχο για τον πληθωρισμό και την εξέταση νέων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου πλήρους απασχόλησης.

Αυτή η πολιτική συνεχίζεται…

Την ίδια στιγμή, ο Biden, με τη σημερινή του απόφαση, στέλνει το μήνυμα ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο οι μετέχοντες στην αγορά αποτιμούν θετικά.

Ο μοναδικός πρόεδρος που δεν έχει προτείνει επέκταση της θητείας του προέδρου της Fed ήταν ο Donald Trump, που έσπευσε να αντικαταστήσει την τωρινή υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.

Wall Street και Cryptos

H απόφαση για τη διατήρηση του Powell στον θώκο της Fed «διώχνει» την αβεβαιότητα που είχε προκληθεί λόγω του γεγονότος πως η θητεία του προέδρου της Fed έληγε Fed.

Σύμφωνα με την ING, εάν διαπιστωνόταν καθυστέρηση στον διορισμό του νέου προέδρου λόγω έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, «θα είχαμε σημαντικές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η οικονομία ανακάμπτει, άρα και η ζήτηση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται πάνω από το 6% και η Fed εξακολουθεί στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα θέμα συνέχειας. Η επανεκλογή Powell, λοιπόν, αν μη τι άλλο, επηρεάζει τις επιπτώσεις, αφού δεν αλλάζει η τροχιά της πολιτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα «συσφίξει» τα λουριά… με την αγορά επιτοκίων να τελεί σε στάση αναμονής για δύο αυξήσεις μέσα στο 2022. Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν επίσης δεν θα επηρεαστούν υπερβολικά, καταλήγει στην ανάλυσή της ING.

Σε ό,τι αφορά τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, τα τελευταία δύο χρόνια επωφελήθηκαν από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, που τώρα, υπό τον Powell, αυστηροποιείται λόγω υψηλού πληθωρισμού. Η στρέβλωση, ωστόσο, που δύο κρυπτονομίσματα με θέμα ένα σκύλο έφτασαν να αξίζουν 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν ο Powell αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, οι επενδυτές θα παραμείνουν στο «παιχνίδι». Σημειώνεται πως τα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα το Bitcoin ίσως δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ότι λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό.

Οι υποστηρικτές αυτή της θεωρίας λένε ότι εφόσον τα ψηφιακά νομίσματα έχουν περιορισμένη προσφορά, δεν μπορούν να υποτιμηθούν, σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ ή άλλα παραδοσιακά νομίσματα.

Ωστόσο, γενικά, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα τα πάνε οι αγορές χωρίς πρόσθετη υποστήριξη από τη Fed, η οποία αποσύρεται.