Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ξεπέρασαν την Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα γίνουν η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία, χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων της, που αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA).

Η εκτίμηση αυτή δίνεται στην δημοσιότητα μόλις μερικές ημέρες έπειτα από μια ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία ανέφερε πως η θεαματική αύξηση της παραγωγής αυτού του είδους του πετρελαίου επέτρεψε στη χώρα που κάνει την μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο να μειώσει τις εξαγωγές τόσο δραστικά που δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στις εισαγωγές πετρελαίου διεθνώς -τη θέση αυτή στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει πλέον η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: O βετεράνος της αλ Κάιντα στα χέρια των ΗΠΑ

«Η τοποθέτηση των ΗΠΑ στη θέση του οδηγού της ανάπτυξης αποτελεί επίσης μια επιστροφή σε περασμένες δεκαετίες», ανέφερε ο IEA στο μηνιαίο του δελτίο.

«Με παραγωγή που υπερέβη τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τα δύο τελευταία τρίμηνα και ήταν η υψηλότερη εδώ και δεκαετίες, το έθνος αυτό πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη χώρα-μη μέλος του ΟΠΕΚ σε παραγωγή υγρών καυσίμων από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Και σε αυτό δεν προσμετρώνται καν τα βιοκαύσιμα και τα κέρδη από τα διυλιστήρια», ανέφερε ο IEA.

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιτρέψει η συνολική προσφορά των κρατών-μη μελών του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία θα αποκορυφωθεί με 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της προσφοράς από την δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον IEA.

Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη να επενδύσει στον τομέα ενέργειας του Ιράν η Δύση

Η μεγάλη αυτή αύξηση θα αντισταθμίσει οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και προσφέρει αποθεματικές ποσότητες ασφάλειας που εγγυώνται τις τιμές, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαιναν πολύ πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, όπου βρίσκονται σήμερα.

Η προσφορά αργού των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ μειώθηκε κάτω από τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω κυρίως των απότομων μειώσεων της παραγωγής στη Λιβύη και στο Ιράκ, και παρά το ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας υπερέβη τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο IEA ανέφερε ότι μείωσε την «πρόβλεψη» για την παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά ένα μέσο όρο 100.000 βαρελιών την ημέρα για το 2014, στα 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της αναθεώρησης προς το καλύτερο των προβλέψεων για την προσφορά από τα κράτη-μη μέλη του ΟΠΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ