ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στη Λουιζιάνα

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στη Λουιζιάνα
epaselect epa07590085 Pro-abortion rights activists protest at the Supreme Court in Washington, DC, USA, 21 May 2019. Nationwide protests have activists calling for reproductive freedom and a halt to new laws limiting abortion services. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και άλλες αμερικανικές Πολιτείες έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους. Η Αλαμπάμα αυτόν τον μήνα απαγόρευσε την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή αιμομιξία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας της Λουιζιάνα ενέκρινε χθες, Τετάρτη, σχέδιο νόμου που απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπά, κάτι που συχνά συμβαίνει από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, πριν καν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι κυοφορεί. Η Λουιζιάνα προστέθηκε έτσι σε μια σειρά αμερικανικών Πολιτειών που θέσπισαν το τελευταίο διάστημα αυστηρούς περιορισμούς στο δικαίωμα της άμβλωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία- 79 ψήφοι υπέρ έναντι 23 κατά- από το σώμα, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, εστάλη στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πολιτείας, τον Τζον Μπελ Έντουαρντς. Ο κυβερνήτης Έντουαρντς έχει καταστήσει σαφές ότι «είναι διατεθειμένος» να επικυρώσει το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο λόγω της κύησης.

Και άλλες αμερικανικές Πολιτείες όπως θυμίζει το ΑΠΕ, όπως η Τζόρτζια, το Οχάιο, το Μισισίπι, το Κεντάκι, η Άιοβα και η Βόρεια Ντακότα έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους. Ενώ η Αλαμπάμα αυτόν τον μήνα απαγόρευσε την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή αιμομιξία. Το Μιζούρι από την πλευρά του υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.