ΗΠΑ εναντίον Individior: Κατηγορείται για εξαπάτηση- «Βουλιάζει» η μετοχή

ΗΠΑ εναντίον Individior: Κατηγορείται για εξαπάτηση- «Βουλιάζει» η μετοχή
Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η φαρμακευτική παραπλάνησε γιατρούς και κρατικά κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έπεσε η μετοχή της Indivior στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σήμερα, καθώς έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την βρετανική εταιρεία ότι εξαπάτησε γιατρούς και ιατρικά κέντρα σχετικά με την θεραπεία της για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή, υποβαθμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους από τη χρήση της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η Individior παραπλάνησε γιατρούς και κρατικά παροχής υπηρεσιών υγείας ώστε να πιστέψουν ότι το φάρμακο Subxone Film ήταν πιο ασφαλές και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει εθισμό και κατάχρηση από παρόμοια φάρμακα. Στον απόηχο της σχετικής ανακοίνωσης η μετοχή της εταιρείας έκανε «βουτιά» κατά 44% στο Λονδίνο.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες συνωμοσίας και απάτης στο χώρο της υγείας και απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ίδια απορρίπτει ως απολύτως αβάσιμες τις κατηγορίες με τον πρόεδρό της να σχολιάζει πως το υπουργείο δεν κατανοεί ούτε τα ιατρικά δεδομένα του φαρμάκου ούτε τον τρόπο προώθησής του.

Εάν η Indivior κριθεί ένοχη η κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η φαρμακευτική βιομηχανία Purdue και η πάμπλουτη οικογένεια στην οποία ανήκει, οι Σάκλερ, συμφώνησαν να καταβάλουν 270 εκατομμύρια δολάρια για να μπει στο αρχείο η αγωγή της Πολιτείας της Οκλαχόμας εναντίον της εταιρείας, που συνδέεται με την κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ.