ΗΠΑ: Οι εξαγωγές της Γερμανίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: Οι εξαγωγές της Γερμανίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία

Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Κίνας κάνει η εξαμηνιαία έκθεση του Κονγκρέσου για τη διεθνή οικονομική πολιτική.

«Ο αναιμικός ρυθμός της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες να καταστεί σταθερότερη η οικονομία της ευρωζώνης», αναφέρει η έκθεση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσα από την εξαμηνιαία έκθεση προς το Κονγκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση Ομπάμα-που καλεί εδώ και καιρό τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση- αποφάσισε να στείλει αυστηρό μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί ως προς τις εξαγωγές της.

«Το αποτέλεσμα είναι μια αποπληθωριστική τάση για την περιοχή του ευρώ, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι καθαρές γερμανικές εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων υπερέβησαν εκείνες της Κίνας κατά το 2012. Οι συστάσεις προς τη Γερμανία βρίσκονται επίσης στην κορυφή του καταλόγου των ενεργειών που η Ουάσινγκτον θεωρεί απαραίτητες για να καταστεί σταθερότερη η παγκόσμια οικονομία.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα απορροφούσε περισσότερα αγαθά από τις χώρες στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης που εξακολουθούν να υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: «Βαθιά τραυματισμένη» η οικονομία των ΗΠΑ από την πρόσφατη κρίση

Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται σε μια δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Γερμανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου έπειτα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.

Εδώ και χρόνια, η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποτελούσε μια ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση για να επικρίνει δημοσίως τις συναλλαγματικές πρακτικές της Κίνας, όμως αυτή τη φορά η Γερμανία φαίνεται να παίρνει από την ασιατική χώρα την πρωτοκαθεδρία στις αμερικανικές επικρίσεις.

Συστάσεις και προς την Κίνα
Όπως συνηθίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χειραγωγό των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επέμεινε στην περιγραφή του γιουάν ως «σημαντικά υποτιμημένου» νομίσματος, κάτι που αποτελεί μόνιμο παράπονο των πολιτικών και των εταιρειών στις ΗΠΑ επειδή η χαμηλή ισοτιμία του γιουάν καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες στις ΗΠΑ σε βάρος των αμερικανών κατασκευαστών.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμανε επίσης πως η πρόσφατη ανατίμηση του γιουάν ήταν «καλή για την οικονομία των ΗΠΑ» και κάλεσε την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί ταχύτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει επίσης πως παρακολουθεί στενά τις ιαπωνικές οικονομικές πολιτικές για να καθορίσει αν είναι προσανατολισμένες στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη: Τι αγοράζεις με την «χασούρα» του αμερικανικού shutdown;