ΗΠΑ: Η Γερουσία απέρριψε αίτημα για παράδοση εγγράφων εις βάρος του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο απορρίπτει τη δεύτερη προσπάθεια των Δημοκρατικών για παράδοση στη δίκη αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων για την καθαίρεσή του, πράγμα το οποίο δείχνει ότι η υπόθεση θα κινηθεί σε πλαίσιο που ευνοεί τον πρόεδρο Τραμπ.

Καθώς η τρίτη δίκη παραπομπής Αμερικανού πρόεδρο στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ άρχισε χθες, οι γερουσιαστές ψήφισαν 53-47 τηρώντας τις κομματικές γραμμές, δείχνοντας διάθεση να κινηθούν υπέρ του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Έτσι απορρίφθηκε το αίτημα του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ για την έκδοση κλήσης αναφορικά με την παράδοση αρχείων του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Τραμπ.

Είχε προηγηθεί μία ψηφοφορία με το ίδιο αποτέλεσμα που εμπόδισε να ζητηθεί η παράδοση εγγράφων και αποδείξεων από τον Λευκό Οίκο για το ίδιο ζήτημα.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Γερουσία να αποφασίσει για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το ζήτημα αυτό, προκάλεσε την έναρξη της έρευνας από τους Δημοκρατικούς με στόχο την καθαίρεση του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του. Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ έγινε από την Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, τον προηγούμενο μήνα.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνείται να παραδώσει στο Κογκρέσο τα αποτελέσματα της έρευνας για τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας, που ενδεχόμενα προκαλεί η εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από το εξωτερικό στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση περιφρονεί το Κογκρέσο, με την άρνησή της να παραδώσει αναφορά που περιέχει λεπτομέρειες της έρευνας για τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που ενδεχόμενα να προκαλούνται από τις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και ανταλλακτικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ επικαλείται τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την εκτελεστική εξουσία.

Το Κογκρέσο εισήγαγε μία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, απαιτώντας από τον Λευκό Οίκο να παραδώσει τα αποτελέσματα της μυστικής έρευνας που πραγματοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση και την οποία χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 ότι η εισαγωγή μερικών αυτοκινήτων αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο ίδιος επέλεξε να μην προχωρήσει στην επιβολή άμεσων δασμών στα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, ενώ διέταξε την διεξαγωγή μιας εξάμηνης αξιολόγησης σε απόφαση για την επιβολή δασμών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.

Σχετικά άρθρα