ΗΠΑ: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού
epa08297800 Two women walk on Dublin's Grafton Street in Dublin City, Ireland, 16 March 2020. Due to the Coronavirus COVID-19 pandemic the Irish government has instructed all bar and pubs in Ireland to close to prevent spreading the virus. EPA/AIDAN CRAWLEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εμπειρία από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

της Emma Hinchliffe, Fortune.com

Ένα συμπέρασμα που πλέον μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε είναι και το εξής: οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού.

Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 85% των εγγεγραμμένων νοσοκόμων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, απασχολούνται στα δύο τρίτα του συνόλου των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Πολλές απ’ αυτές χάνουν τις δουλειές τους καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν, ή αναλαμβάνουν έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που απαιτούνται για να λειτουργήσει το σύνολο της κοινωνίας.

Και βέβαια, υπάρχουν και οι γυναίκες που εργάζονται στην παροχή φροντίδας εκτός νοσοκομείων, σε γηροκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και εκείνες που φροντίζουν συγγενείς τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς βεβαίως αυτή η δουλειά να αμείβεται.

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να σκοτώνει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες, αλλά εξαιτίας των ρόλων που αναλαμβάνουν κοινωνικά οι γυναίκες ίσως είναι πιθανότερο να μολυνθούν από τον ιό συγκριτικά με τους άνδρες.

Στον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΗΠΑ απασχολούνται γυναίκες στο 76% των πόστων, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής της χώρας.

Κάποιες Πολιτείες και εταιρείες λαμβάνουν μέτρα να προστατεύσουν τις γυναίκες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο καθώς η κρίση συνεχίζεται. Την περασμένη εβδομάδα, η Μινεσότα και το Βέρμοντ ανακοίνωσαν ότι οι υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ θα θεωρούνται πλέον προσωπικό εκτάκτου ανάγκης – γεγονός που τους προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες κρατικής φροντίδας των παιδιών για όσο εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μακάρι κι άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι New York Times δημοσιοποίησαν ένα βίντεο με τη Fran Marion, υπάλληλο και διευθύντρια βάρδιας στο κατάστημα των McDonald’s στην Πόλη του Κάνσας, στο Μιζούρι. Στο βίντεο, η Marion ζητάει από τα McDonald’s να αρχίσουν να προσφέρουν αναρρωτική άδεια με αποδοχές στο προσωπικό τους. Ως μεγάλος εργοδότης, η γνωστή αλυσίδα ταχείας εστίασης δεν είναι υποχρεωμένη να προσφέρει αναρρωτική άδεια με αποδοχές σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι αποφάσεις και τα αιτήματα συνιστούν μια υπενθύμιση του πόσο κρίσιμο είναι για τις εταιρείες και τους νομοθέτες να αναλάβουν δράση και γρήγορα, για να προστατέψουν γυναίκες όπως η Marion αλλά και το σύνολο του εργατικού δυναμικού.