Απίστευτο: Η Πελόζι μίλησε με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού για να προλάβει «πυρηνικό πλήγμα» με εντολή του «ανισόρροπου» Τραμπ

Απίστευτο: Η Πελόζι μίλησε με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού για να προλάβει «πυρηνικό πλήγμα» με εντολή του «ανισόρροπου» Τραμπ
epaselect epa08193788 Speaker of the House Nancy Pelosi (C, top) tears up a copy of the State of the Union address that US President Donald J. Trump (C, bottom) just delivered, as US Vice President Mike Pence (L) looks on, in front of the floor of the US House of Representatives on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 04 February 2020. President Trump delivers his address as his impeachment trial is coming to an end with a final vote on the two articles of impeachment scheduled for 05 February. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε σήμερα ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να διασφαλίσει ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο «ανισόρροπος πρόεδρος» δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε τα διαθέσιμα ώστε ώστε να αποφευχθεί ένας ασταθής πρόεδρος να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Πελόζι, σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

«Η κατάσταση με αυτόν τον ανισόρροπο πρόεδρο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε. Απείλησε μάλιστα ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όμως η Πελόζι είπε την Πέμπτη ότι η κάθε ημέρα που απομένει ακόμα μπορεί να εξελιχθεί σε «θρίλερ» για την Αμερική.