ΗΠΑ: Η συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων με Nvidia-AMD γίνεται «πρότυπο»

ΗΠΑ: Η συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων με Nvidia-AMD γίνεται «πρότυπο»
Photo: Shutterstock
Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί την ασυνήθιστη συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων με τις Nvidia και AMD ως ένα δυνητικό μοντέλο για την εμπορική πολιτική.

Του Nick Lichtenberg

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα με μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ευρέως ως ασυνήθιστη: Η Nvidia και η AMD θα συνεισφέρουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το 15% των πωλήσεων τσιπ τους στην Κίνα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent έδωσε έμφαση σε αυτή τη νέα συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων από εξαγωγές, λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για άλλους κλάδους. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg Surveillance, ο Bessent επαίνεσε τη «μοναδική λύση» του Τραμπ.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τη δούμε και σε άλλους κλάδους με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Bessent. «Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι μοναδικό, αλλά τώρα που έχουμε το μοντέλο και τη δοκιμή beta, γιατί να μην το επεκτείνουμε;»

Η ιστορική συμφωνία ουσιαστικά επιτρέπει στην Nvidia να εξάγει τα τσιπ επιταχυντή H20 και στην AMD τους επεξεργαστές MI308 -σχεδιασμένους ειδικά για συμμόρφωση με τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ- σε Κινέζους αγοραστές που διψούν για προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Τα τσιπ ημιαγωγών, αφενός, και τα υλικά σπάνιων γαιών, αφετέρου, αποτελούν αντίστοιχα σημεία μόχλευσης της Αμερικής και της Κίνας, καθώς οι χώρες αναζητούν μια νέα εμπορική συμφωνία. Ο Bessent ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ότι τα έσοδα που θα εισπράττονται από τις πωλήσεις τσιπ θα διατίθενται απευθείας στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους και υπαινίχθηκε την πιθανότητα διοχέτευσης πρόσθετων κεφαλαίων στους φορολογούμενους εάν το πρόγραμμα αποδειχθεί επιτυχές.

Μια συμφωνία που συζητιέται έντονα

Η ίδια η συμφωνία, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Για χρόνια, η προσέγγιση της Ουάσινγκτον στους ελέγχους των εξαγωγών επικεντρώθηκε σε συνολικές απαγορεύσεις και περιορισμούς ορισμένων αγαθών διπλής χρήσης ή σχετιζόμενων με την εθνική ασφάλεια. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προηγουμένως σταματήσει όλες τις πωλήσεις προηγμένων τσιπ στην Κίνα, επικαλούμενη κινδύνους υποβοήθησης των κινεζικών προσπαθειών στην άμυνα και την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά το νέο μοντέλο επιδιώκει να βρει μια μέση λύση: Επιτρέπει τις πωλήσεις, ενώ παράλληλα προσκομίζει αξία στις ΗΠΑ και παρέχει μόχλευση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Ο Bessent, πρώην διαχειριστής hedge fund και προστατευόμενος του George Soros, ο οποίος έγινε ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ στη Wall Street, υποστηρίζει εδώ και καιρό μια στρατηγική προσέγγιση στο αμερικανικό εμπόριο, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα. Η ιδέα του είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται παγκοσμίως χωρίς να παραιτούνται από τη μόχλευση – ή την ασφάλεια.

Η ίδια η συμφωνία είναι ασυνήθιστη. Δεν πρόκειται για φόρο με την παραδοσιακή νομοθετική έννοια, αλλά μάλλον για μια προϋπόθεση που συνδέεται με την άδεια εξαγωγής – ένα σημείο που έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων.

«Είναι παράξενο από πολλές απόψεις και αρκετά ανησυχητικό, καθώς το Κογκρέσο δεν είχε τίποτα να πει γι’ αυτό», δήλωσε ο Gary Hufbauer του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson στο The Hill. Σημείωσε ότι οι συμφωνίες άμεσου διαμοιρασμού εσόδων που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος και μεμονωμένες εταιρείες είναι άνευ προηγουμένου στην εμπορική ιστορία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com