ΗΠA: Η τρίτη δόση ξεκινάει μόνο με το εμβόλιο της Pfizer

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την ανακοίνωση στα μέσα Αυγούστου, οι ΗΠΑ έγιναν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβεβαίωσαν ότι θα προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι η προγραμματισμένη διάθεση τρίτων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεκινήσει μόνο με το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer.

Ο Δρ Άνθονι Φάουτσι δήλωσε στο CBS ότι η κυκλοφορία της ενισχυτικής δόσης της Moderna πιθανότατα θα καθυστερήσει επειδή η εταιρεία δεν είχε υποβάλει ακόμη όλα τα απαιτούμενα δεδομένα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και ο οργανισμός μπορεί να μην είναι σε θέση να την εγκρίνει εγκαίρως για την προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζαμε ότι και οι δύο υποψήφιοι, και τα δύο προϊόντα, Moderna και Pfizer, θα κυκλοφορούσαν μέχρι την εβδομάδα της 20ής», δήλωσε ο Φάουτσι. «Είναι κατανοητό ότι θα έχουμε μόνο ένα από αυτά, αλλά το άλλο πιθανότατα θα ακολουθήσει σύντομα στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Με την ανακοίνωσή του στα μέσα Αυγούστου, οι ΗΠΑ έγιναν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβεβαίωσαν ότι θα προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια.

Σύμφωνα με το αρχικό τους σχέδιο, εν αναμονή της έγκρισης του FDA και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα άτομα που έλαβαν τα εμβόλια Moderna ή Pfizer θα ήταν επιλέξιμα για την ενισχυτική δόση οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους.

Η αρχική διάθεση θα επεκταθεί σε εκείνους που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των τροφίμων γηροκομείων και άλλων ηλικιωμένων.