ΗΠΑ – Κίνα: Μετά από τον «πόλεμο», σημάδια για αποκλιμάκωση και νέο εμπορικό δρόμο

ΗΠΑ – Κίνα: Μετά από τον «πόλεμο», σημάδια για αποκλιμάκωση και νέο εμπορικό δρόμο

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα σκαριά βρίσκεται νέα συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Σι Τζίνπινγκ ενόψει της συνόδου G20.

Ειρήνη μετά τον εμπορικό πόλεμο; Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος που αφορά στη νέα εμπορική συμφωνία που φαίνεται να επεξεργάζονται ΗΠΑ και Κίνα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, o Nτόναλντ Τραμπ επιδιώκει να κλείσει συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ και μάλιστα σύντομα, στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το πρακτορείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ζητήσει από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν την ενασχόληση με τους πιθανούς όρους μίας συμφωνίας.

Ζήτησε μάλιστα από το υπουργούς του να βάλουν το προσωπικό τους να συντάξει την πιθανή συμφωνία που θα τερματίσει την κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι πολλοί φορείς συμμετέχουν στη σύνταξη του σχεδίου.

Δεν ήταν σαφές εάν το Τραμπ θέλει να ρίξει τους τόνους στις απαιτήσεις των ΗΠΑ ή όχι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει κινητοποιηθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του, για την οποία δήλωσε μέσω Twitter ότι ήταν «πολύ καλή».

Όπως δημοσίευσε στην ανάρτηση του, συνομίλησαν για το ακανθώδες ζήτημα των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά και για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, καθώς η Ουάσινγκτον διεξάγει -ιστορικές- διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μιλήσαμε για πολλά θέματα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο εμπόριο. Οι συζητήσεις γι’ αυτό πηγαίνουν καλά και προγραμματίζονται συναντήσεις κατά τη διάρκεια της G20 στην Αργεντινή. Είχαμε επίσης μια πολύ καλή συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα!», ανέφερε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δασμοί θα είναι ακόμη περισσότεροι.

Η νέα λίστα κινεζικών προϊόντων στα οποία ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Με βάση τις πληροφορίες του πρακτορείου, οι νέοι δασμοί θα εστιάζουν σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά στα οποία δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής δασμοί, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει έως και τα 257 δισ. δολάρια, καλύπτοντας πλέον το σύνολο των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, προετοιμάζονται ήδη για ένα τέτοιο σενάριο, σε περίπτωση που στην προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μπουένος Άιρες τον Νοέμβριο, δεν υπάρξει πρόοδος. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.