ΗΠΑ: Νέο «τσεκούρι» σε επιχορηγήσεις 60 εκατ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ λόγω «αντισημιτικών διακρίσεων»
- 20/05/2025, 18:45
- SHARE

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών ανακοίνωσε χθες τη διακοπή επιχορηγήσεων ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επικαλούμενο την αποτυχία του να αντιμετωπίσει αντισημιτικές παρενοχλήσεις και φυλετικές διακρίσεις στην πανεπιστημιούπολη.
Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ να επανεξετάσει τις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, επικαλούμενη ιδεολογική μεροληψία και “αντιαμερικανικά” ρεύματα εντός των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τις αρχές, από την αρχή του έτους έχουν παγώσει ή ακυρωθεί επιχορηγήσεις και συμβάσεις σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Χάρβαρντ.
Η διοίκηση κατηγορεί το ιστορικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για συνέχιση πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη την εθνότητα κατά την επιλογή φοιτητών, αλλά και για ανοχή σε διακρίσεις εις βάρος εβραίων φοιτητών, υπό το βάρος του εντεινόμενου φιλοπαλαιστινιακού ακτιβισμού που εκδηλώθηκε στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ το 2023 και το 2024.
Το Χάρβαρντ δεν απάντησε άμεσα στα αιτήματα σχολιασμού, ενώ στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να καλύψει από ίδιους πόρους το κόστος των παγωμένων χορηγιών, αναζητώντας εναλλακτική χρηματοδότηση για την υποστήριξη των ερευνητών του. Παράλληλα, έχει καταθέσει αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την απόφαση να ανασταλεί η ροή των κονδυλίων.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης φέρεται επίσης να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ για παρόμοιους λόγους, καθώς εντείνονται οι πολιτικές παρεμβάσεις στον ακαδημαϊκό χώρο ενόψει των προεδρικών εκλογών.