ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται την επιστροφή του Γκέρσκοβιτς αν κερδίσει τις εκλογές

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται την επιστροφή του Γκέρσκοβιτς αν κερδίσει τις εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δημοσιογράφος της WSJ συνελήφθη στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντόναλτ Τραμπ, υποστήριξε πως  θα χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιδιώκει να νικήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο οποίος κρατείται από τη Ρωσία, θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά σίγουρα πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Θα είναι στο σπίτι του, ασφαλής και με την οικογένειά του» υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, θα το κάνει αυτό για μένα, αλλά όχι για κανέναν άλλον, και ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!» είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε οποιεσδήποτε επαφές με τον Πούτιν ούτε είπε τι λόγους είχε να πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θα απελευθέρωνε τον Γκέρσκοβιτς.

Το Reuters υπενθυμίζει πως ο δημοσιογράφος συνελήφθη στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος, η εφημερίδα του και η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκαν σθεναρά. Έχει περάσει πάνω από ένα χρόνο σε φυλακή της Μόσχας, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία για δίκη.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα μπορούσε να είναι δυνατή η απελευθέρωσή του σε αντάλλαγμα με έναν Ρώσο που φυλακίζεται στη Γερμανία για φόνο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021, ο Τραμπ εξέφρασε θαυμασμό για τον Πούτιν. Το 2018, αρνήθηκε να κατηγορήσει τον Ρώσο ηγέτη για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα ευρήματα των δικών του υπηρεσιών πληροφοριών και προκαλώντας επικρίσεις στο εσωτερικό.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αν και δεν έχει πει πώς θα το έκανε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com