ΗΠΑ-Ουκρανία: Το νέο άνοιγμα Τραμπ με επενδύσεις και όπλα αξίας δισεκατομμυρίων

ΗΠΑ-Ουκρανία: Το νέο άνοιγμα Τραμπ με επενδύσεις και όπλα αξίας δισεκατομμυρίων
Military supply ad delivery USA american weapon for Ukraine. Weapon box with flags of USA and Ukraine. 3d illustration Photo: Shutterstock
Η πρώτη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο συνοδεύεται από μια ιστορική συμφωνία για τα ορυκτά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουκρανίας, με την κυβέρνηση Τραμπ να ετοιμάζεται να εγκρίνει την πρώτη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Κίεβο μετά την υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά, σύμφωνα με τον Guardian.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη πιστοποιήσει πρόταση εξαγωγής αμυντικού υλικού αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων. Αν και η άδεια δεν συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένο οπλισμό, στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι «ανοίγει η πόρτα» για την επανεκκίνηση των εξοπλιστικών παραδόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία για τα ορυκτά –που υπογράφηκε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον– χαρακτηρίζεται από τον Ζελένσκι ως «ιστορική» και «ισότιμη», με σαφή στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στον στρατηγικό τομέα εξόρυξης. Προβλέπει τη δημιουργία κοινού ταμείου, με κεφάλαια από νέες άδειες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικών πόρων. Η συμφωνία αποκλείει την αναδρομική χρήση κονδυλίων που είχαν σταλεί προηγουμένως στην Ουκρανία ως βοήθεια και επιτρέπει τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών με όρους διαφάνειας και ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να παρουσιάσει την πιθανή απομάκρυνση συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας ως «ανασχηματισμό 100 ημερών», με στόχο την εδραίωση ενός νέου γεωπολιτικού αφηγήματος. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την ελπίδα στο Κίεβο ότι η δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών αλλάζει ουσιαστικά, με το επόμενο βήμα να αφορά περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: